Εξαιρούνται τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων από την υποχρεωτική μεταφορά των ρευστών διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική της σύναψης ρέπος με το Κράτος.
Αυτό αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες.
Για να μεταφερθούν τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων στην ΤτΕ στην προοπτική της σύναψης κρατικών ρέπος θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση των αντίστοιχων Διοικητικών Συμβουλίων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σε κανένα ασφαλιστικό φορέα πλην του ΟΑΕΔ, το ΔΣ του οποίου αποφάσισε τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ στις 26 Μαρτίου.
Τα ΔΣ όλων των άλλων ασφαλιστικών φορέων έχουν απορρίψει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών να επενδύσουν τα ρευστά διαθέσιμα τους σε κρατικά ρέπος.
Και αυτό γιατί:
1) Κανένας ασφαλιστικός φορέας δεν έχει πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα σε μηνιαία βάση που να του επιτρέπουν να πληρώσει τις συντάξεις στους δικαιούχους τους, σε περίπτωση που το κράτος δεν επιστρέψει έγκαιρα τα κεφάλαια που θα δανειστεί μέσω των ρέπος.
2) Το 50% κατά μέσο όρο των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και , έτσι, γεννάται ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης από μία υποχρεωτική μεταφορά τους στην ΤτΕ.
3) Ένα μέρος των ρευστών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα αντλήσει το κράτος θα κατευθυνθούν ούτως ή άλλως στην αποπληρωμή των συντάξεων, μιας και το κράτος πρέπει να αποδώσει μερίδιο 1,2 δις. ευρώ για αυτό το σκοπό στις 30 Απριλίου -2 Μαΐου.Oι συντάξεις χρειάζονται συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για να πληρωθούν κάθε μήνα.
4) Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συνδέσει το «όνομα» της με κανένα τρόπο με πρακτικές «υφαρπαγής» αποθεματικών ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε πρόσφατα με το PSI το οποίο στοίχισε πάνω 7-8 δισ. ευρώ στην περιουσία τους που ήταν επενδυμένη σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.