Σε μία καλοκαιρινή και σε μία φθινοπωρινή «δόση» σχεδιάζει η κυβέρνηση να περάσει τις αλλαγές που επιδιώκει στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα, μετά την απόδοση της ανοιξιάτικης.
Η «δόση» της Άνοιξης προέβλεπε βασικά το «πάγωμα» των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών και την παροχή του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος της ανοιξιάτικης «δόσης» της κυβέρνησης όσο αναφορά το Ασφαλιστικό ήταν η ανακούφιση πλατιών στρωμάτων ασφαλισμένων που υπέστησαν δραματική μείωση των αποδοχών τους, ενώ πολλοί εξ αυτών έχασαν την πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία.
Από το «πάγωμα» των μειώσεων των συντάξεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι δικαιούχοι τους γλίτωσαν ήδη την 1η Μαρτίου το 7% των σχετικών αποδοχών, ενώ θα γλιτώσουν άλλο 8% την 1η Ιουλίου. Εξάλλου, τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση οφειλών εκτιμώνται στα 500 – 600 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2015, ενώ το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου εκτιμάται ότι θα λάβουν έως… 2 εκατομμύριο πολίτες.
Η επερχόμενη «δόση» του Καλοκαιριού προβλέπει, με σχετική τροπολογία η οποία θα κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο για το εργασιακό, την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας, αλλά και των διατάξεων εκείνων που εισήγαγαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 την αναλογική κύρια σύνταξη. Έτσι θα ανασταλούν και με το νόμο «επ’ αόριστον» μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα έφταναν μέχρι και το…90%, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης.
Η τρίτη «δόση» του Ασφαλιστικού αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου και θα προβλέπει μία λύση «πακέτο» για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα με έμφαση στην ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων μέσα από τη σύσταση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο Ταμείο αυτό θα συγκεντρώνονται έσοδα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, από εισφορές σε τυχερά παιγνίδια-χρηματοπιστωτικές συναλλαγές-προμήθειες δημοσίου – ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Σ΄ αυτή τη λύση δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2025, αφήνοντας όμως στο αλώβητο όσους έχουν θεμελιώσει και κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.