Εκκαθάριση για τις Τράπεζες που δεν θα Συγχωνευθούν ούτε θα Ανακεφαλαιοποιηθούν, σημαίνει ότι δημιουργείται ένας σφικτός «κλοιός» Εποπτείας για αυτές. Νέα Δάνεια γέφυρα έως το τέλος του έτους και ολοκλήρωση της Ανακεφαλαιοποίησης την Άνοιξη του 2013, προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Προσωρινό κείμενο στα αγγλικά, έχει δει το φως της δημοσιότητας, καθώς αποτελεί παράρτημα των δραστικών αλλαγών στο εργασιακό. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι οι δραστικές περικοπές στις αποζημιώσεις απόλυσης γίνονται για τα … μάτια των Τραπεζιτών που ζητούν φθηνές απολύσεις και εργαζόμενους. Το κείμενο φωτογραφίζει αρμαγεδώνα αλλαγών στο Τραπεζικό Σύστημα. Γίνεται σαφής αναφορά στο ΤΤ που… συγχωνεύεται εντός του Νοεμβρίου, στην ΑΤΕ, στη Γενική που «κλειδώνει» με την Πειραιώς. Η λύση για τις συνεταιριστικές τράπεζες μεταφέρεται για το 2013. Πριν από την καταβολή της δόσης, σύμφωνα με προσωρινό κείμενο του νέου Μνημονίου θα συμβούν τα εξής:
• Το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που επιβλέπει την Ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρώσει μελέτη (due diligence) στις μεγάλες τράπεζες. Θα καταγράφει τη διαχείριση, τα δάνεια, την ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, τους κινδύνους και άλλα τυχόν ευρήματα που θεωρούνται σημαντικά και θα κοινοποιούνται στην ΤτΕ. Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Διευθυντών, και η αναστολή των ιδιωτών μετόχων (που θα τους αποτρέψει από τη συμμετοχή στο πλαίσιο της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών).
• Έως τα μέσα Ιανουαρίου, 2013, να ανακοινωθούν οι όροι παρακολούθησης των διαχειριστών.
• Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για το ΤΧΣ με διατάξεις που θα ορίζουν σαφώς ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συμπεριλαμβανομένων των 7 παρατηρητών θα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών που έχουν επιπτώσεις στα δικαιώματα του ΤΧΣ ως μέτοχος ή επενδυτής, τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι αυτές που θα έρθουν… τώρα. Δεν είναι και οι μόνες. Το μνημόνιο που πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει στο προσωρινό του κείμενο και ότι η στρατηγική στον τραπεζικό κλάδο περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: Ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων Τραπεζών, Ομαλή «Διάλυση» των μη βιώσιμων Τραπεζών, την Αναδιάρθρωση των Τραπεζών και την Ενίσχυση της Διακυβέρνησης, της Εποπτείας και του Ρυθμιστικού Πλαισίου.
Όπως αναφέρεται μέχρι το τέλος του 2012 οι Τράπεζες θα πρέπει να καλύπτουν το νέο δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9% των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού. Η Τρ. της Ελλάδος έχει ήδη ενημερώσει όλες τις Τράπεζες για τις Ανάγκες τους και ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013. Θα δημοσιεύσει έως το τέλος του 2012 αναλυτική μελέτη για τις Κεφαλαιακές Ανάγκες, τις επιπτώσεις του PSI για κάθε Τράπεζα.
Αναφέρεται ρητά στο κείμενο ότι για τη διαδικασίαΑνακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ «θα παράσχει επαρκή κεφάλαια με τη μορφή του κεφαλαίου γέφυρα για να πληρούν οι τράπεζες το δείκτη του 9% κεφαλαιακής επάρκειας πριν το τέλος του χρόνου.
Μετά την Ανακεφαλαιοποίηση, υφιστάμενοι ή νέοι μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των μεγάλων τραπεζών, «εφόσον κρίνονται ικανοί και κατάλληλοι, όπως ήδη προβλέπεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, και έχουν συμμετοχή όχι μικρότερη από το 10% των νέων κοινών μετοχών». Προστίθεται μάλιστα ότι «θα λάβουν δικαιώματα αγοράς μετοχών για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών από το ΤΧΣ μέσα σε πέντε χρόνια».
Οι θυγατρικές θα λάβουν κεφάλαια από τις μητρικές τράπεζες τους. Θεωρείται δεδομένη η συμφωνία για την εξαγορά της Εμπορικής και της Γενικής από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα «με στόχο την επίτευξη περαιτέρω εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα το δημόσιο τομέα από ενδεχόμενες ζημίες». Έχει συμφωνηθεί επίσης «ότι η Millennium θα αντλήσει κεφάλαια από τη μητρική της».
Η στρατηγική της ανακεφαλαιοποίησης για τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, έχει επίσης ολοκληρωθεί, αναφέρει το μνημόνιο. «Στρατηγική εκτίμηση μας δείχνει ότι τα ιδρύματα αυτά είναι λιγότερο κατάλληλοι υποψήφιοι για το δημόσιο χρήμα». Οι τράπεζες θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, «εφόσον μπορούν να αποδείξουν ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, την κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης».
Αν δεν τα καταφέρουν, βάση ανάλυσης για τις μη ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013 θα δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υπό εκκαθάριση».
Για την Αγροτική τράπεζα αναλύεται η συμφωνία με την Πειραιώς. Για το ΤΤ αναφέρεται ως χρονικό ορόσημο για την εξαγορά στο πρότυπο της ΑΤΕ έως το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης «θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της Νέας Proton με τη συγχώνευση πριν από τα μέσα Μαΐου του 2013 με μία άλλη τράπεζα».
Όσο για άλλες μη ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αν δεν βρεθεί λύση από τους μετόχους, μέχρι το τέλος του Απρίλη του 2013 θα υπάρξει σχέδιο συγχώνευσης ή δημιουργίας μιας τράπεζας γέφυρας υπό ενισχυμένη εποπτεία της ΤτΕ που θα «εξασφαλίσει ότι τα στοιχεία ενεργητικού της υπό εκκαθάριση τράπεζας διαχειρίζονται με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές»…
Στις συνεταιριστικές τράπεζες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013, η ΤτΕ θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους και θα εκδώσει μια τελική έκθεση. Με βάση αυτή την έκθεση, μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013, θα καθορίσει μια συνολική στρατηγική.