Την ώρα που η τραγωδία στο Νεπάλ συνεχίζεται καθώς οι επιζώντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφές και την πείνα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στην καταβολή των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.
Και ενώ οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και ο αριθμός των θυμάτων τεράστιος, το συνολικό ασφαλιστικό κόστος δεν αναμένεται εντέλει να ανέλθει σε δυσθεώρητα επίπεδα, γιατί πολύ απλά από τα 28 εκατ. πληθυσμού του Νεπάλ, μόνο ένα 5% εκτιμάται πως έχει ασφάλεια ζωής, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό για τις ασφάλειες κατοικίας.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα βρίσκονται στη διαδικασία υπολογισμού του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές, ο αριθμός των πληγέντων που έχουν ζητήσει να αποζημιωθούν είναι ακόμη πολύ μικρός, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, όσο η χώρα θα προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Ο απολογισμός είναι τρομακτικός. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τα 7.000, ενώ τόσο οι ασφαλιστικές όσο και οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν πως το τελικό νούμερο θα ανέλθει στις 10.000.
Είναι 100 ετών και έχει ζήσει δύο σεισμούς-γίγαντες
Ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ που τράνταξε το Νεπάλ και ισοπέδωσε το Κατμαντού ήταν ο χειρότερος που χτύπησε τη χώρα σε διάστημα 81 ετών. Η Kalimaya Gurung, η ηλικίας 100 ετών γυναίκα που ζει στο χωριό Barpak, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού της 25ης Απριλίου επέζησε όχι έναν αλλά δύο καταστροφικούς σεισμούς.
Η Kalimaya θυμάται μάλιστα τον σεισμό των 8,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το 1934, αν και όπως υποστηρίζει η ίδια, τότε δεν προκλήθηκαν τόσο εκτεταμένες ζημιές, όπως σήμερα, όπου δεν έμεινε τίποτα όρθιο. «Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Δεν θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το χωριό μας. Το Barpak τελείωσε, δεν υπάρχει πια», δηλώνει σύμφωνα με την Wall Street Journal.