Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικού portal, Capital.gr. «Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και ακολούθησε της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής νομισματικής Αρχής, ο Μάριο Ντράγκι κήρυξε στην ουσία την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους έως και 60 δισ. ευρώ το μήνα. Οι αγορές θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου και ενδέχεται να ξεπεράσουν έως το Σεπτέμβριο του 2016 τα 1 τρισ. ευρώ, ωστόσο η Ελλάδα είναι εκτός, καθώς εκκρεμεί η αξιολόγησή της.
Επίσης, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης τα καθιστά μη επιλέξιμα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βέβαια, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ρήτρ εξαίρεσης, το λεγόμενο waiver, μόνο όμως υπό προϋποθέσεις. Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι οι αγορές θα γίνονται για το 33% του χρέους ανά εκδότη, επίπεδο που η ΕΚΤ έχει ήδη φτάσει στα ελληνικά ομόλογα.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και φυσικά να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ το ερχόμενο καλοκαίρι για να μπορέσει να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντράγκι στέλνει για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πιέζοντας από το δικό του πόστο τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, όπου συντομότερο δυνατό είναι η ερχόμενη Δευτέρα όταν πραγματοποιείται το πολύ σημαντικό Eurogroup κατά το οποίο η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα μέτρα που θα εφαρμόσει.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το όριο του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Τέλος, κ. Ντράγκι τόνισε ότι το πολύ σε ένα μήνα θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο.