Στο τραπέζι μένει η δυνατότητα αναδρομικής απόφασης για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ΕΕ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του χρέους όπως συμβαίνει στην Ελλάδα). Ωστόσο, απόφαση δεν ελήφθη στη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που έληξε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Αποφάσισαν να συνεδριάσουν – ξανά την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης – Παρασκευής.
Το ζήτημα έχει καίρια σημασία για την Ελλάδα αφού «απαιτεί» από το χρέος τα κονδύλια προς τις τράπεζες. Ωστόσο η ελληνική πλευρά στη σύνοδο είχε επιβαρυνθεί από την πολιτική κρίση και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
Το βασικό σημείο διαφωνίας στους υπουργούς Οικονομικών είναι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το πόση εξουσία θα αφεθεί στα χέρια του κάθε κράτους, δηλαδή στο πόση ευελιξία πρέπει να έχουν οι εθνικές αρχές σε ειδικές περιπτώσεις.
Συμφώνησαν πάντως σε μία σειρά από σημεία όπως αυτά αναφέρονται στο κείμενο συμφωνίας της 20ης Ιουνίου για τη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού – ESM μέσου άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών:
• Κριτήρια επιλεξιμότητας. Αίτημα θα γίνεται από το κράτος και για να ενεργοποιηθεί η βοήθεια θα πρέπει μεταξύ άλλων το κράτος να μην είναι σε θέση να παράσχει οικονομική βοήθεια προς τις τράπεζες χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, η κίνηση να είναι αναγκαία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η τράπεζα να μην μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια και να είναι συστημικής σημασίας (μεγάλη).
• Όριο χρηματοδότησης. Τίθεται πλαφόν στα 60 δισ. ευρώ το οποίο όμως μπορεί να επαναξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
• Αποτίμηση κατάστασης. Πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής θα γίνεται αυστηρή οικονομική αξιολόγηση της τράπεζας με την υποστήριξη εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, υπό την καθοδήγηση του ΕΜΣ.
• Κατανομή των βαρών. Θα υπάρξει μια σαφής ιεραρχία με πρώτους τους παλαιούς μετόχους και τους πιστωτές.
• Πιθανή αναδρομική εφαρμογή. «Η πιθανή αναδρομική εφαρμογή της πράξης θα πρέπει να αποφασίζεται για κάθε περίπτωση χωριστά και με αμοιβαία συμφωνία», αναφέρεται στο κρίσιμο πεδίο που αφορά στην Ελλάδα και σε κράτη του μνημονίου που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση με τον «παραδοσιακό» τρόπο.