Με μαραθώνιο 7 ωρών ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών που πλέον ονομάζονται Brussels Group – BG. Αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με «κρυφή» επιθυμία της Αθήνας μέσα στην επόμενη εβδομάδα μία πρώτη συμφωνία που θα συνδεθεί με την απόδοση ενός μέρους της χρηματοδότησης.
Το πρόγραμμα όμως των επαφών συνεχίζεται από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 στην Αθήνα με έντονο τραπεζικό ενδιαφέρον. Την ίδια μέρα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Την Τετάρτη, συμφωνήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.
Το κλίμα πάντως, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Mega, είναι… ταραγμένο. Άφησε αιχμές για τη στάση των υπουργών οικονομικών, για προσπάθεια αποδόμησής του, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως ανάφερε, η ΕΚΤ ακολουθεί μία περιοριστική πολιτική «στην καλύτερη περίπτωση» την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ασφυκτική» στην πιο ρεαλιστική της εκδοχή. Συνέκρινε τη στάση του κ. Ντράγκι σήμερα και στην κρίση του 2012 εξηγώντας ότι τότε ήταν πιο χαλαρή η αντιμετώπιση της τότε κυβέρνησης.
Συνέχισε ο υπουργός τις αιχμές λέγοντας ότι η στάση της Κεντρικής Τράπεζας ναι μεν οδηγεί σε ασφυξία την Ελλάδα με σκοπό να υποχωρήσει, αλλά ανέφερε και ότι πιέζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους. Στην ίδια συνέντευξη προανήγγειλε 6-8 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα από τις 100 δόσεις και τις αλλαγές στον ΦΠΑ για να καλυφθεί – στηριχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ φέτος. Δεν απέκλεισε αλλαγές στον ΦΠΑ με μείωση των ανώτατων κλιμακίων του 23% αλλά και αναπροσαρμογές προς τα …επάνω σε είδη πολυτελείας.