Η αρχή έγινε στο Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου, η συνέχεια δόθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στις 21 Σεπτεμβρίου και το πιο πρόσφατο «χτύπημα» δόθηκε χθες από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει ψαλίδισμα στις υψηλές συντάξεις, που κατά τον ίδιο είναι εκείνες που ξεπερνούν τα 1.000-1.500 ευρώ. Πριν πέντε μέρες, στη έκθεση του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, αναφερόταν πως αποτελεί «κορυφαίο» σημείο» των μεταρρυθμίσεων του νέου Μνημονίου το συνταξιοδοτικό.
Πριν δεκαπέντε μέρες στο Eurogroup, υπήρξε υπενθύμιση προς τον τότε υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών περί των μνημονιακών δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό.
Αυτές προβλέπουν περικοπές 11-12% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες από φέτος έως το 2018. Φέτος πρέπει να περικοπούν 450 εκατ. ευρώ, το 2016 άλλα 1,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 1,75 δισ. ευρώ το 2017-18.
Οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ότι ένα μεγάλο πακέτο αλλαγών πρέπει να ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2015. Πολλές μάλιστα από τις αλλαγές θα έχουν άμεση ισχύει δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου.
Αυτές είναι η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας – σε περίπτωση που δεν βρεθούν «ισοδύναμα» μέτρα από την ελληνική πλευρά.
Αυτός είναι και ο ρόλος της 12 μελούς Επιτροπής Σοφών που πρέπει να καταθέσει το πόρισμα της στις 7 Οκτωβρίου αντί της 15ης Οκτωβρίου. Πέρα από τις άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό, προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2016, η σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2018 της κατ’ εξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης σε ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΓΑ και η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.
Για τον Δεκέμβριο του 2015 προβλέπει το Μνημόνιο άλλο ένα πακέτο που στο επίκεντρο του είναι η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και η αντικατάσταση των εισφορών από φόρους.