Η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά εμπειρία αποτελεσμάτων οικονομικού πολέμου. Ο Πλάτων διετύπωσε την άποψη ότι κάθε πόλεμος έχει οικονομικά αίτια. Οι συγκρούσεις συμφερόντων και η «ελπίς της νίκης» είναι βασικά οι υποκινητές των αποφάσεων των πολέμων.
Στη συνηθισμένη του μορφή κάθε πόλεμος αφήνει πίσω του νεκρούς, ανάπηρους, κατεστραμμένες περιουσίες και βεβαίως τον νικητή και τον ηττημένο. Όταν οι προβλέψεις των αντιμαχομένων όμως είναι ότι δεν θα υπάρξει νικητής, δηλαδή δεν υπάρχει το στοιχείο της ελπίδας νίκης τότε δεν γίνεται συμβατικός πόλεμος και οδηγούμεθα σε ένα νέο τύπου πολέμου, τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο υπάρχει ελπίς νίκης και κατά συνέπεια νικητής που παίρνει ό,τι επιδιώκει.
Ο οικονομικός πόλεμος αφήνει πίσω του φτώχεια, οικονομικά πλήρως ή μερικώς κατεστραμμένες οικογένειες και επιχειρήσεις και φυσικά κοστίζει λιγότερο από τον συμβατικό πόλεμο. Και οι δύο αυτές μορφές πολέμων έχουν κοινό σημείο την αποτελεσματικότερη στρατηγική που διακρίνει τον ηττημένο από τον νικητή.
Στον οικονομικό πόλεμο ο ηττημένος είναι ο δανειζόμενος και ο νικητής ο δανειστής. Από τη μελέτη της ελληνικής γραμματείας διδασκόμεθα ότι τα παραπάνω ήταν γνωστά. Στα ΗΘΙΚΑ του Πλουτάρχου, που γράφτηκε το 92π.χ., υπάρχει σχετικό κείμενο με θέμα «ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΙΖΕΣΘΑΙ». Το πρόβλημα δημιουργείται από την απληστία των πιστωτών και τον αλόγιστο δανεισμό των οφειλετών.
Στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ όμως του Ξενοφώντος όπου ο Σωκράτης συνομιλεί με τον Κριτόβουλο του αποδεικνύει, ότι και οι εχθροί είναι περιουσιακό στοιχείο για όποιον γνωρίζει να τους διαχειρίζεται προς το συμφέρον του. Αναφέρει μάλιστα ότι … οι εχθροί όταν είναι ενάρετοι άνδρες και υποδουλώσουν κάποιους, τους αναγκάζουν να γίνουν καλύτεροι και να ζήσουν με περισσότερες ανέσεις την υπόλοιπη ζωή τους.
Η αντιστροφή των όρων στον οικονομικό πόλεμο μπορεί να γίνει με την κατάλληλη στρατηγική και από τη θέση του ηττημένου να έλθει κάποιος στη θέση του νικητή. Πώς: λέει ο Σωκράτης … ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΡΑ ΕΣΤΙΝ ΑΓΑΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΧΘΡΟΙΣ ΕΠΙΣΤΑΣΘΑΙ ΧΡΗΣΘΑΙ ,ΩΣΤΕ ΩΦΕΛΕΙΣΘΑΙ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.ΚΑΙ ΓΑΡ ΔΗ ΟΡΑΣ ΕΦΗ Ω ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΕ ΟΣΟΙ ΜΕΝ ΔΗ ΟΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΩΝ ΗΥΞΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΟΣΟΙ ΔΕ ΤΥΡΑΝΩΝ.
Τα αρχαία ελληνικά κείμενα περιέχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα και το Ι.ΧΟ.Σ αποφάσισε να ενσωματώσει στα σεμινάρια του σχετικά κείμενα από την πνευματική μας κληρονομιά. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των στελεχών των δικτύων που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό τον πλούτο.