Έρευνα της Hay Group
- Τα ανώτατα στελέχη στις ΗΠΑ πληρώνονται 1,75 φορές περισσότερο απ’ ό,τι τα αντίστοιχα στελέχη στην Ευρώπη.
- Οι βασικοί μισθοί των ανώτατων στελεχών είναι υψηλότεροι στην Ευρώπη, αλλά τα bonus και τα μακροπρόθεσμα κίνητρα είναι πολύ υψηλότερα στις ΗΠΑ.
- Οι μη εκτελεστικοί πρόεδροι στη Γαλλία είναι οι πιο υψηλά αμειβόμενοι στην Ευρώπη.
Η Hay Group, διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, διεξήγαγε για πέμπτη συνεχή χρονιά έρευνα όσον αφορά τις αμοιβές και τις παροχές των ανώτατων στελεχών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η έρευνα καταδεικνύει ότι τα πακέτα συνολικών αμοιβών στις ΗΠΑ είναι συνήθως κατά 75% υψηλότερα από ό,τι στην Ευρώπη ή, σε οικονομικούς όρους, αντιστοιχούν σε 9,7 εκατομμύρια ευρώ (11,2 δολ. ΗΠΑ) σε σύγκριση με 5,6 εκατομμύρια ευρώ (8,7 δολ. ΗΠΑ).
Η σύνθεση των πακέτων
Εκτός από τη διαφοροποίηση ως προς το ύψος των αμοιβών, διαφοροποιείται και η σύνθεση των «πακέτων» αμοιβών.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Simon Garrett, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών αμοιβών ανώτατων στελεχών στο γραφείο της Hay Group στο Λονδίνο, επισημαίνει: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι μέτοχοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερο από ποτέ πώς αμείβονται τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών στις οποίες επενδύουν. Ίσως να αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε αμοιβές βάσει μετοχών, παρά σε bonus ή αυξήσεις μισθών, καθώς η τιμή της μετοχής (μακροπρόθεσμα) αντανακλά στα μάτια των μετόχων την απόδοση της εταιρείας. Ένα πακέτο προσαρμοσμένο σε μακροπρόθεσμα κίνητρα με χαμηλές βασικές αμοιβές όπως στις ΗΠΑ ίσως φανεί πιο χρήσιμο στην παρούσα συγκυρία».
Και τα επίπεδα bonus διαφέρουν μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Οι εταιρείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να πληρώνουν γενικά υψηλότερα bonus απ’ ό,τι αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ τους έχει περιοριστεί (εν μέρει λόγω της πτώσης της τιμής του δολαρίου των ΗΠΑ). Το μέσο bonus που λαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη στην Ευρώπη αντιστοιχεί στο 145% του μισθού, με την ανώτερη τιμή να ανέρχεται στο 200%. Στις ΗΠΑ το μέσο bonus ανέρχεται στο 240% του μισθού.
Η Ασπασία Βούλγαρη, Managing Consultant του γραφείου της Hay Group στην Αθήνα, σχολιάζει: «Είτε το θέλουμε είτε όχι τα bonus που δίδονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των μετόχων απ’ ό,τι τα αντίστοιχα σε ευνοϊκές περιόδους. Αναμφισβήτητα, ωστόσο, σε δύσκολες περιόδους οι εταιρείες καλούνται να παρακινήσουν ακόμη περισσότερο τα ανώτατα στελέχη τους ώστε να διαφυλαχθεί η αξία των μετόχων και να προετοιμαστεί η εταιρεία για την περίοδο μετά την ύφεση. Για πολλούς αυτό μεταφράζεται ως αναδιάρθρωση της στρατηγικής και επαναπροσδιορισμός των σχεδίων παροχής κινήτρων. Το να συνεχίζεις απλά να δίνεις bonus λίγο πολύ στα επίπεδα της περιόδου πριν από την ύφεση και με χαμηλότερους στόχους απόδοσης δε λύνει το πρόβλημα».
Άλλα σημαντικά ευρήματα:
Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα ανώτατα στελέχη στις εταιρείες της Ευρώπης και 48 στα 50 ανώτατα στελέχη εταιρειών στις ΗΠΑ έλαβαν bonus τον περασμένο χρόνο.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα εξέτασε τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης βάσει της κεφαλαιοποίησής τους στην αγορά καθώς και τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Τα περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις εταιρείες των ΗΠΑ προέρχονται από το περιοδικό «Wall Street» – «Hay Group: Έρευνα για τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών – 2008».
Η κεφαλαιοποίηση στην αγορά των εταιρειών της Ευρώπης που κάλυψε η έρευνα κυμαίνεται από 38 δισ. ευρώ έως 139 δισ. ευρώ με διάμεσο τα 57 δισ. Οι εταιρείες στις ΗΠΑ κινούνται στα 27 δισ. ευρώ έως τα 286 δισ. ευρώ με διάμεσο τα 62 δισ.
Τα στοιχεία περί των αμοιβών προήλθαν από τους ετήσιους απολογισμούς των εταιρειών και, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, έγινε η μετατροπή σε ευρώ στην τιμή συναλλάγματος της 1ης Αυγούστου 2008.
Η πτώση της τιμής του δολαρίου των ΗΠΑ περιόρισε την προφανή ανταγωνιστικότητα της αμοιβής των CEO (Διευθύνοντων Συμβούλων) στις ΗΠΑ κατά 14% (η τιμή συναλλάγματος που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση του προηγούμενου έτους ήταν 1 ευρώ= 1,364 δολ., ενώ η τιμή που χρησιμοποιήθηκε φέτος ήταν 1 ευρώ= 1,557 δολ.).
Η προσδοκία μπορεί να στηριχτεί μόνο όταν τα πράγματα είναι σταθερά. Όταν όλα αλλάζουν και τίποτα δε μένει, η προσδοκία δεν έχει βάση. Και όταν δεν υπάρχει προσδοκία, γιατί όλα κινούνται αδιάκοπα, πώς μπορείς να νιώθεις απογοητευμένος; Μόνο όπου υπάρχει προσδοκία υπάρχει απογοήτευση. Έχεις προσδοκία, επειδή νομίζεις ότι τα πράγματα είναι σταθερά. Τίποτα δεν είναι σταθερό.