Έναν μεγάλο σκόπελο συναντά η κυβέρνηση και η τρόικα στην προσπάθειά της να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα μέσα από συγχωνεύσεις: την πολύ χαμηλή αξία των ελληνικών ομολόγων η οποία κάνει τους υποψήφιους επενδυτές να τα προτιμούν έναντι τοποθετήσεων στο τραπεζικό σύστημα ή στις αποκρατικοποιήσεις…
Τα ομόλογα μετά την ανταλλαγή – εξηγούν τραπεζικά στελέχη – διαπραγματεύονται στο 15% της πραγματικής τους αξίας. Έτσι, για όποιον επενδυτή πιστεύει στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελούν πολύ καλύτερη και προσοδοφόρα επένδυση από το να δώσει τα κεφάλαιά του είτε στις ίδιες τις τράπεζες ή σε άλλα πωλητήρια ΔΕΚΟ, ακινήτων ή αξιών του ελληνικού δημοσίου.
Από την πλευρά της, η τρόικα πιέζει να ληφθούν αποφάσεις εδώ και τώρα για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το σκεπτικό ότι μετά θα ξεδιπλωθούν κινήσεις συγχώνευσης των μικρών τραπεζών από μεγαλύτερες, εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που υπολογίζονται για τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται χρήμα και οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έρχονται. Η κυβέρνηση αναζητεί λύση στο πρόβλημα χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η κατάσταση δυσκολεύει καθώς η τρόικα φέρεται να μην δίδει άλλη παράταση χρόνου και να συνδέει άμεσα το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης με την επικαιροποίηση του μνημονίου και την επόμενη δόση των 31 δις ευρώ.
Το ζήτημα φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του νέου προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής Γιώργου Ζανιά με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά είναι μεγάλα: απομένουν να διατεθούν τα υπόλοιπα 7 δις ευρώ από την πρώτη δόση και ακόμη 25 δις ευρώ από την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ.
Εκφράζονται έντονες αιχμές από πολιτικούς κύκλους για την απόφαση του Μαρτίου να αναβληθεί η ανακεφαλαιοποίηση για μετά τις εκλογές και φόβοι για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά που πλέον είναι βέβαιο ότι παρατείνεται με επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα και την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών