Αυξήθηκαν οι χρήστες ηρωίνης και κοκαϊνης το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου διάχυτη είναι γενικότερα η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στη χρήση ουσιών και γενικότερα στην ψυχική υγεία. Η ανεργία είναι ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας ο οποίος δημιουργεί έντονο άγχος καθώς και άλλες συναισθηματικές διαταραχές. Η εργασία δεν είναι μόνο πηγή οικονομικής συντήρησης του ατόμου, αλλά αποτελεί και κινητήρια δύναμη ευχαρίστησης, δομεί την αυτοεκτίμησή του και αυξάνει την παραγωγικότητά του.
Η ανεργία διεγείρει ποικίλα συναισθήματα στο άτομο όπως: απογοήτευση, θυμός, θλίψη, ανησυχία, πικρία, απελπισία, αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του εαυτού άλλα και της οικογένειάς του, φόβο (πού θα βρει αλλού εργασία ή αν θα τον απολύσουν εκ νέου), καθώς και κατάθλιψη η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και συχνά αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του άτομου (να γίνει αυτόχειρας ή να αναζητήσει διέξοδο στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά). Η μακροχρόνια ανεργία θρυμματίζει την προσωπική ταυτότητα του ατόμου και αποφέρει τεράστιες και δραστικές αλλαγές στην ψυχική του δομή: απάθεια, ευερεθιστότητα, έλλειψη θέλησης και κινήτρου για βελτίωση, έλλειψη ευχαρίστησης και ικανοποίησης, απομόνωση, κλονίζεται η πίστη του και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν άμεσα οι οικογενειακές και οι κοινωνικές του σχέσεις.
Σημαντικός παράγοντας για την ψυχική ευεξία και ηρεμία του ανέργου είναι η στήριξη, η αναγνώριση και η κατανόηση του προβλήματος από την πλευρά της οικογένειάς του. Το άτομο σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το αγαπούν, το σέβονται ακόμα και όταν αδυνατεί να προσφέρει.
healthviews.gr