Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις επιχειρήσεις οι οποίες αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα προφίλ κοινωνικής και φιλοπεριβαλλοντικής ευαισθησίας στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν εμπράκτως ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, αλλά ότι η ύπαρξή τους έχει μια βαθύτερη ουσία, αυτή της κοινωνικής συνεισφοράς. Αναλυόμενος στις επιμέρους λέξεις «εταιρική», «κοινωνική» και «ευθύνη», ο όρος «ΕΚΕ» καθιστά σαφές ότι αποτελεί το μέσο για την ανάλυση των αλληλοεξαρτώμενων σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα οικονομικά συστήματα και τις κοινωνίες εντός των οποίων δρουν. Με άλλα λόγια, η ΕΚΕ είναι το μέσο για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία, ο τρόπος για την εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών για την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, αλλά και το εργαλείο που θα επιτρέψει την αναγνώριση των οφελών στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν επιτύχει το στόχο τους.
Η αξία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι τεράστια. Από ηθική σκοπιά, η ΕΚΕ παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δουν ξεκάθαρα ότι πέρα από το κέρδος –το οποίο άλλωστε είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητά τους– η κοινωνία είναι εκείνη στην οποία βασίζονται και εντός της οποίας λειτουργούν. Χρειάζονται τις δομές της κοινωνίας, αφού εκείνη εξασφαλίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους καταναλωτές των προϊόντων τους. Πρόκειται συνεπώς για μια σχέση αλληλεξάρτησης η οποία επιφέρει διττό όφελος, το οποίο εντοπίζεται όχι μόνον στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία. Όμως, και από οικονομική σκοπιά η στρατηγική που τηρεί τις αρχές της ΕΚΕ δεν υπολείπεται ως προς τη λειτουργία προς όφελος των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ολιστική αυτή προσέγγιση, μια ουσιαστική επιχειρησιακή πολιτική προσηλωμένη στις αρχές της ΕΚΕ θα έχει επίπτωση σε ολόκληρη τη λειτουργία της επιχείρησης και θα συνεισφέρει μελλοντικά στην επιτυχία της επιχείρησης, αναδεικνύοντας τη διαφοροποίηση και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
[pull_quote_center]Σήμερα η εταιρική κοινωνική ευθύνη ως στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων, λόγω των νέων τάσεων, φέρεται να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.[/pull_quote_center]
Μια άλλη διάσταση που καταδεικνύει τη σημασία της ΕΚΕ ως επιχειρησιακής στρατηγικής έρχεται από την πλευρά της ίδιας της κοινωνίας. Πράγματι οι καταναλωτές, στο πλαίσιο πάντοτε του εφικτού, προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από εταιρείες που τους εμπνέουν εμπιστοσύνη. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, και οι προμηθευτές προτιμούν να συνεργάζονται με αξιόπιστες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι προτιμούν να απασχολούνται σε εταιρείες τις οποίες σέβονται, ενώ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, προτιμούν να συνεργάζονται με εταιρείες που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η ικανοποίηση των επιθυμιών των ομάδων αυτών επιτρέπει στις εταιρείες τη μεγιστοποίηση των υποχρεώσεών τους απέναντι σε μια άλλη, εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτές ομάδα, εκείνη των επενδυτών, οι οποίοι με τη σειρά τους ωφελούνται περισσότερο όταν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των άλλων μερών.
Σήμερα η εταιρική κοινωνική ευθύνη ως στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων, λόγω των νέων τάσεων, φέρεται να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Από τη μια μεριά, παρατηρούμε τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές προσδοκίες που ζητούν περισσότερα από τις επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα καταναλώνουν. Από την άλλη, αναφέρεται η δυνατότητα που έχουν οι καταναλωτές να επιλέγουν τα προϊόντα που αγοράζουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που τους προσφέρονται. Και τέλος, η παγκοσμιοποίηση και η ολοένα αυξανόμενη επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης που γνωστοποιούν άμεσα στο κοινό τα τυχόν «λάθη» των επιχειρήσεων.
Οι τάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη σημασία των εμπορικών σημάτων, ορίζουν τελικά την επιτυχημένη πορεία των επιχειρήσεων και τη διαλεκτική ανάμεσα στην επιχείρηση και τον καταναλωτή. Από τα ανωτέρω συνάγεται πρόδηλα ότι είναι προς όφελος κάθε σύγχρονης επιχείρησης η υιοθέτηση πρακτικών που θα σέβονται τις επιταγές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να μένουν αμέτοχες. Λόγω και του αντικειμένου του ενδιαφέροντός τους, έχουν ευθύνη να πλησιάσουν την κοινωνία με τρόπο που να εξυπηρετεί τις επιθυμίες της και να αποτελέσουν έτσι παράδειγμα προς μίμηση. Στην ερώτηση του πώς το ευ επιχειρείν συνδυάζεται με την υπευθυνότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει δείξει το δρόμο. Δεν μένει παρά να τον ακολουθήσουν.