Θα γίνει τελικά το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ μεταξύ του Γιάννη Βαρουφάκη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Αν και οι δύο άνδρες δεν θα μπορούσαν εύκολα να αποφύγουν ο ένας τον άλλον… επ’ άπειρον, η είδηση ότι κλείστηκε συνάντηση για την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου δείχνει ότι το νερό της διαπραγμάτευσης μάλλον μπαίνει στο αυλάκι. Όπου αυλάκι, βέβαια, οι ασφυκτικές πιέσεις από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και η υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του κουρέματος του χρέους.
Και μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να δήλωσε χθες ότι οι συζητήσεις για την τελική μορφή της ελληνικής χρηματοδότησης θα διαρκέσουν μήνες, όμως από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλαξαν στάση στο θέμα της διαγραφής, οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους έγιναν πολύ πιο ήπιες, με τον κ. Βαρουφάκη να εμφανίζεται χθες αισιόδοξος τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις των συνομιλητών του σε Λονδίνο (Τζ. Όζμπορν) και Παρίσι (Μ. Σαπέν) ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θέλει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τοπίο καθώς η κυβέρνηση θα προβεί στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Την ίδια ώρα, από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι είναι άλλο να υπάρχει «πόλεμος» δηλώσεων και άλλο να ξεκινάει επί της ουσίας η διαπραγμάτευση με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν εφορία ιστορικών διαστάσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 11% (άνοδος που δεν έχει ξαναδεί στην πρόσφατη ιστορία του), καθώς η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία, με τις απαραίτητες βέβαια υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Σήμερα Τετάρτη ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία ημέρα όπου συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο στη Φρανκφούρτη για να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η ισχύς του του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η παράταση θεωρείται δεδομένη, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι θα προτιμούσε να έχει στα χέρια του μία συμφωνία, τουλάχιστον για το πρόγραμμα-γέφυρα, έτσι ώστε να δώσει το πράσινο φως χωρίς να ακυρώνει όσα ο ίδιος έχει πει δημοσίως για την Ελλάδα, ότι δηλαδή η στήριξη στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί, όσο αυτές η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα (τυπικά το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου).
Όμως η συμφωνία – έστω η προσωρινή – αργεί και δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να παίξει για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο δείχνοντας με την απόφασή του το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρτιν Τέιλορ, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι η στάση της Γερμανίας, μέσω της οποίας αναμένεται η Ελλάδα να το αποπληρώσει στο σύνολό του δεν είναι ρεαλιστική.
Αν τελικά δεν αλλάξει κάτι στην ατζέντα του κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης θα λείπει από την πρώτη της νέας Βουλής, καθώς αυτή θα λάβει χώρα την ημέρα που συναντά τον Γερμανό αξιωματούχο. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, η Βουλή ανοίγει εκ νέου. Στις 6 Φεβρουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και οι ξένοι που έχουν πάρει πάνω από τα μισά δεν προτίθενται να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η κάλυψη της έκδοσης εκ των έσω. Το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή ενώ θα παρουσιαστούν και οι προγραμματικές δηλώσεις. Στη συνέχεια, στις 13 του μήνα θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι, ενώ στον δεύτερο 151.
Στις 12 Φεβρουαρίου διεξάγεται άτυπο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αναμένεται να αποφασιστεί τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος του EFSF (λήγει στις 28/2). Ενδιάμεσα, στις 13 του μήνα λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.