Στο 55% διαμορφώνονται οι πιθανότητες διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή νέων μέτρων, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές ξένων οίκων. “Θολό” το τοπίο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το Eurogroup της Ρίγας είναι μικτά, αφού η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για σύγκλιση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εμφανίζονται το ίδιο αισιόδοξοι.
Όμως και στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι απόψεις για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος διίστανται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι δεν εξετάζονται σενάρια ούτε για δημοψήφισμα, αλλά ούτε για εκλογές, ωστόσο ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι όποια συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να εγκριθεί από το λαό.
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές και την παραμονή στο ευρώ δείχνει να είναι το πιο πιθανό σενάριο για να ξεεπεραστεί το αδιέξοδο. Αυτό αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα σημείωμά των αναλυτών της Nomura προς τους πελάτες του επενδυτικού οίκου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, Δημήτρη Δρακόπουλο και Λευτέρη Φαρμάκη, το βασικό πλεονέκτημα μίας τέτοιας λύση είναι ότι μπορεί να μετατρέψει την υφιστάμενη εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση σε μία εντολή πιο συμβιβαστική για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με αμοιβαία συμφωνία.
Το αρνητικό της υπόθεσης, θα είναι η ραγδαία ενίσχυση της αβεβαιότητας μέχρι τη διεξαγωγή του, την ώρα που σύμφωνα με τις ενδείξεις οι Έλληνες είναι πιθανότερο να στηρίξουν την παραμονή στο ευρώ ακόμη και αν αυτή συνοδεύεται από επιπρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Οι πιθανότητες διεξαγωγής δημοψηφίσματος τοποθετούνται στο 55%, ενώ ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς την διενέργεια εκλογών συγκεντρώνει μόλις 20% πιθανότητες. Στο 25% είναι οι πιθανότητες συνέχισης της αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών που θα έχει ως επακόλουθο την στάση πληρωμών, τη χρεοκοπία και ενδεχομένως την έξοδο από το ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Stratfor έχει εκτιμήσει ότι η πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την αποδοχή των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. είναι πιο πιθανή από ό,τι το 2011, ενώ ανάλογες προβλέψεις έχουν κάνει και άλλοι ξένοι αναλυτές.