Το μόνο που δεν χρειαζότανε η ελληνική ασφαλιστική αγορά στην δύσκολη περίοδο που διανύει είναι η εκατέρωθεν ένταση σχετικά με την υπογραφή των νέων συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Το… λάθος ξεκινά από την υποχρεωτική πρόβλεψη στην πράξη 30 περί υπογραφής νέων συμβάσεων μέχρι 31 Μαρτίου 2014, γεγονός που δεν ήταν αναγκαίο αφού η έκδοση των Πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτικής αρχής, υπερτερούσε των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων και αρκούσε μια τροποποιητική πράξη, που θα ανέφερε απλώς ότι τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις προβλέψεις των πράξεων 30 και 31 σε τροποποίηση όσων άρθρων προέβλεπαν διαφορετικά.
Αντί αυτού, η υποχρεωτική υπογραφή νέων συμβάσεων και μάλιστα μέχρι 31 Μαρτίου 2014 ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί, ούτε στο χρονικό πλαίσιο που προβλεπόταν, ούτε βέβαια… αναίμακτα. Αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των διαμεσολαβητών να μην έχουν υπογράψει ακόμα, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, συλλογικοί φορείς να συνιστούν “μη υπογραφή” μέχρι να εξαλειφθούν καταχρηστικοί όροι και οι εταιρείες να επικαλούνται μέσω επιστολών την υποχρέωση άμεσης υπογραφής των συμβάσεων και να θέτουν τους διαμεσολαβητές ενώπιον των ευθυνών τους. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, κάποιες εταιρείες (δυστυχώς ελάχιστες) απλώς ενσωμάτωσαν τις προβλέψεις των πράξεων 30 και 31, τα νέα εισπρακτικά συστήματα και τις αλλαγές του νόμου 4261/2014 και έστειλαν τις νέες συμβάσεις που υπογράφτηκαν από την πλειοψηφία των διαμεσολαβητών.
Πολλές όμως εταιρείες χρησιμοποίησαν την υποχρεωτική αλλαγή των συμβάσεων συνεργασίας ως ευκαιρία διαμόρφωσης νέου πλαισίου, ενέταξαν πληθώρα πρόσθετων όρων και παρουσίασαν ως τετελεσμένο γεγονός το κείμενο προς τους Συνεργάτες τους. Αποτέλεσμα, η πλήρης διένεξη, νέος κύκλος αμφισβήτησης και ουσιαστικά νέα εσωστρέφεια. Την στιγμή που η αγορά ενωμένη έπρεπε να αγωνίζεται για την ανάκαμψη της και να προετοιμάζεται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων νέων πελατών που αναγκαστικά θα στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση για την σύνταξη και την περίθαλψή τους, η αγορά ασχολείται με τους περίεργους ή καταχρηστικούς όρους των νέων συμβάσεων.
Σε συνέχεια όλων αυτών ακούγονται απόλυτα φυσιολογικά όσα περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η νέα Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης κα Σεληνιωτάκη έχει τη δυνατότητα της παρέμβασης για την επίλυση του θέματος αυτού, είναι βέβαιο όμως ότι μπορεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Πρώτιστο μέλημα η ηρεμία στην αγορά και η διατήρηση του σημερινού κλίματος με τις ανυπόγραφες συμβάσεις (ανάλογα με την δυνατότητα αντίστασης του κάθε διαμεσολαβητή και του κάθε δικτύου) δεν είναι ότι καλύτερο.
Στο Δελτίο Τύπου του ΕΕΑ αναφέρονται τα εξής:
“Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Λεβετσοβίτη και τον πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών κ. Κώστα Λάμπρου, επισκέφθηκε την 16η Ιουλίου 2014 την κα Σεληνιωτάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και, κυρίως, το θέμα των συμβάσεων και των καταχρηστικών όρων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, και από τις δύο πλευρές, επιδίωξη των οποίων είναι η εξεύρεση λύσεων στα θέματα που έχουν ανακύψει σε αυτό τον ευαίσθητο αλλά και πολλαπλά πληττόμενο κλάδο της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διαβεβαίωσε την κα Σεληνιωτάκη για την πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην στήριξη των μελών του και εν προκειμένω των διαμεσολαβούντων και στην με οιοδήποτε νόμιμο τρόπο αρωγή στα δίκαια αιτήματά τους.”
Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του ΕΕΑ, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μας δήλωσε ότι το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό, αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για την διαμεσολάβηση και ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα σταθεί στο πλάι των μελών του διαμεσολαβητών και, αν χρειαστεί, θα στηρίξει δικαστικό αγώνα μέχρι να απαλειφθούν οι καταχρηστικοί όροι που ουσιαστικά παγιδεύουν τους διαμεσολαβητές, τις παραγωγές τους και το ίδιο τους το μέλλον.
Συγχαρητήρια για το καλογραμμένο άρθρο σας. Ουσιαστικό, συνοπτικό και αγγίζει απόλυτα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Δύο επισημάνσεις από πλευράς μου, πρώτον κάποιοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές εκβιαζόμενοι από εταιρείες και συντονιστές αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις και μάλιστα αναίμακτα και δεύτερον οι συνδικαλιστές των Διαμεσολαβητών, θα πρέπει κάποια στιγμή, να σταματήσουν να ποιούν την νήσσαν και να πάρουν επιτέλους θέση για τα διπλά-εκπτωτικά τιμολόγια που μερικοί από τους ίδιους τους συνδικαλιστές έχουν για τα γραφεία τους. Η σιωπή τους δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες, αλλά τους κάνει εξίσου ένοχους με αυτούς που τα έχουν.