Η Alpha Bank, επί σειρά ετών, εκδηλώνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, όχι μόνο μέσω οικονομικής υποστηρίξεως σχετικών εκδηλώσεων, αλλά και μέσω των Προγραμμάτων και των Συλλογών της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα με την πολύτιμη συμβολή της Διευθύνσεως Συντηρήσεως Αρχαίων & Νεώτερων Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με στόχο την προσφορά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, συνέχισε και το 2014 το πρόγραμμα με τίτλο «Οι φθορές που πληγώνουν». Αφορμή για τη συνέχιση του Προγράμματος απετέλεσε η κατάσταση όλων των γλυπτών που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και βανδαλισμούς κυρίως, κατά τα τελευταία έτη. Τα γλυπτά είναι έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς γλύπτες όπως οι: Ι. Κόσσος, Γ. Φυτάλης, Γ. Βιτάλης, Γ. Παπαγιάννης και Γ. Μπονάνος. Τα έργα αυτά υφίστανται τις συνέπειες της αντίξοης καθημερινότητας του κέντρου της πόλεως και κάθε είδους επέμβαση με συνθήματα, σπασίματα, προσθήκες και επιζωγραφίσεις, καθώς και απώλειες τμημάτων από τα γλυπτά.
Σκοπός του Προγράμματος είναι αφενός η σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και η προστασία από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις και αφετέρου, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, να προστατεύουν τα γλυπτά των εξωτερικών χώρων.
Οι δύο ενότητες γλυπτών, οι οποίες βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Εθνική Βιβλιοθήκη αποκαταστάθηκαν από εξειδικευμένους συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο 2014 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο 2014 αφορούσαν τη συστηματική συντήρηση της επιφάνειας, την αποκατάσταση της δομικής συνέχειας του υλικού και σε πλαστικές αποκαταστάσεις απωλειών μέσω μεθόδων και επιλογή υλικών που βασίσθηκαν στις αρχές που ορίζονται από το διεθνώς αποδεκτό δεοντολογικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων.
Τα γλυπτά που αποκαταστάθηκαν είναι κατά σειρά αποκαλυπτηρίων:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Προπύλαια και Κήπος)
1. Ι. ΚΟΣΣΟΣ: Ρήγας Φεραίος, 1871
2. Γ. ΦΥΤΑΛΗΣ: Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, 1872
3. Ι. ΚΟΣΣΟΣ: Αδαμάντιος Κοραής, 1874
4. Γ. ΒΙΤΑΛΗΣ: Γουλιέλμος Γλάδστων, 1886
5. Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μνημείο Πεσόντων Φοιτητών στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, 1901
6. Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μνημείων Πεσόντων Φοιτητών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, 1919
7. Γ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Ιωάννης Καποδίστριας, 1931
8. ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ (κεντρικό υπερυψωμένο ποτήρι και στρογγυλή λεκάνη)
9. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ (κεντρικό υπερυψωμένο ποτήρι και στρογγυλή λεκάνη)
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1. Γ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Παναγής Βαλλιάνος, 1900 (πρόσοψη)
2. Άγνωστος: Διονύσιος Κόκκινος, (κήπος πίσω από το κτίριο)