Όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα του να είσαι ψηλός. Οι άλλοι νομίζουν ότι είσαι ομορφότερος, εξυπνότερος και ικανότερος από έναν πιο κοντό συνάνθρωπό σου. Λόγω κοινωνικών στερεοτύπων, ίσως και να βγάζεις περισσότερα χρήματα στη δουλειά σου και να βρεις ομορφότερη σύζυγο. Ωστόσο, πέρα από τις προφανείς κοινωνικές αδικίες που συνοδεύουν όσους έχουν χαμηλό ύψος, τι γίνεται με το θέμα της υγείας και κατ’ επέκταση της διάρκειας ζωής κοντών και ψηλών; Ποιος από τους δύο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερο;
Έρευνες έχουν αποδείξει πως το ύψος του ανθρώπου αυξάνεται όσο βελτιώνεται με την πάροδο των γενεών και η διατροφή. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που, π.χ., στην Κορέα οι Νοτιοκορεάτες λόγω καλής διατροφής είναι ψηλότεροι από τους κατοίκους της Βόρειας Κορέας, στην οποία η διατροφή είναι σχεδόν «κατοχική».
Πολλοί επιστήμες θεωρούν ότι το μεγάλο ύψος είναι συνώνυμο της καλής υγείας. Ωστόσο, άλλοι αντιτείνουν πως οι ψηλοί άνθρωποι πάσχουν ευκολότερα από καρδιοπάθειες, στομαχικούς καρκίνους και αναπνευστικά προβλήματα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που συνδέουν το ύψος με τις θερμίδες. Περισσότερο ύψος σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων. Και μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων σημαίνει πρόωρη γήρανση…
Επειδή λοιπόν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στον ιατρικό κλάδο όσον αφορά τη διάρκεια ζωής κοντών και ψηλών ανθρώπων, αρκετοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι ψηλοί ίσως ζουν λιγάκι παραπάνω από τους πιο κοντούς. Αλλά το βασικότερο ρόλο στη διάρκεια ζωής δεν παίζουν τελικά μερικοί πόντοι ύψους παραπάνω όσο ο ίδιος ο τρόπος ζωής.
Αύριο:
Οι δεξιόχειρες ζουν περισσότερο από τους αριστερόχειρες
Μύθος ή αλήθεια;