Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Ύδρας το οποίο διοργάνωσε για 12η συνεχή χρονιά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα, από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου.
Και φέτος, συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων από την Ελλάδα και 18 ακόμα χώρες του εξωτερικού: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Λίβανο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Μίνος Μωυσής, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά, στην ευρωπαϊκή τάση για αυστηρότερη ρύθμιση και εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, στην επικείμενη εφαρμογή της Οδηγίας Solvency ΙΙ, στη νέα αρχιτεκτονική του χρηματοοικονομικού τομέα και τα Εγγυητικά Ταμεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Ελλάδα: στη μεταφορά της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη δημιουργία Εγγυητικού Ταμείου ζωής και στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι εισηγήσεις
Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στον Κλάδο Αυτοκινήτων και είχε τίτλο: «Συμφωνία Άμεσου Διακανονισμού Ζημιών από Τροχαίο Ατύχημα: Εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές αγορές”.
Το θέμα ανέπτυξαν οι εμπειρογνώμονες E. Caruso (Assicurazioni Generali S.p.A.), G. Rosenwald (Masif) και L. Charlo (Mapfre Asistencia), οι οποίοι μετέφεραν αντίστοιχα τις εμπειρίες της ιταλικής, γαλλικής και ισπανικής ασφαλιστικής αγοράς από την εφαρμογή συμφωνιών παρόμοιων με τη Συμφωνία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών για τον διακανονισμό ζημιών από τροχαίο ατύχημα.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των τριών ομιλιών ο συντονιστής J. Von Lucius, επεσήμανε τα ακόλουθα:
Η εφαρμογή των συμφωνιών και στις τρεις αγορές επηρέασε και επηρεάζει θετικά την ταχύτητα διακανονισμού και πληρωμής των αποζημιώσεων, περιορίζει τις δικαστικές διενέξεις ασφαλιστών και ασφαλιζομένων και βελτιώνει τις παρεχόμενες στους καταναλωτές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχουσών ασφαλιστικών εταιριών.
Οι συμφωνίες άμεσου διακανονισμού είναι «ζωντανές» συμφωνίες εξελισσόμενες συνεχώς, έτσι ώστε να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους και να ανταποκρίνονται στις επίσης εξελισσόμενες ανάγκες των ασφαλιζομένων καταναλωτών, υπέρ των οποίων υφίστανται και λειτουργούν.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην αύξηση του κόστους στην Αγορά της Υγείας και την προσπάθεια συγκράτησής του. Ο πρώτος ομιλητής T. Sackville (International Federation of Health Plans), επισήμανε τους παράγοντες που πιέζουν συστηματικά και ανοδικά το κόστος της υγείας σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι η λύση που επιχειρείται από ευρωπαϊκά προηγμένα συστήματα υγείας. Ο κ. Sackville παρουσίασε, επίσης, δοκιμασμένα μοντέλα συγκράτησης κόστους στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη απόκλιση των τιμών για τις ίδιες υπηρεσίες που υπάρχουν τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσο και μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Η δεύτερη ομιλία έγινε από τους M. Williams και J. Nurse (Towers Watson), οι οποίοι παρουσίασαν τη σχέση δαπανών και απόδοσης και τις δυνατότητες συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Υγείας. Βασικοί παράγοντες αύξησης του κόστους παραμένουν η μακροβιότητα, η αύξηση των ασθενειών, η πρόοδος της ιατρικής πρακτικής και τεχνολογίας και οι υψηλές προσδοκίες των καταναλωτών.
Ο Ζ. Δροσόπουλος, (Munich Reinsurance Company) αναφέρθηκε σε δύο δοκιμασμένα μοντέλα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το DAMAN project (Ηνωμένα Εμιράτα) και το DENIA project (Ισπανία). Με βάση αυτά επεσήμανε την ανταγωνιστικότητα σαν βασικό κριτήριο βελτίωσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, της ποιότητας της φροντίδας και της αποδοτικότητας.
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Βελιώτης, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υγείας της Ε.Α.Ε.Ε. και Γεν. Διευθυντής Υγείας, Interamerican Group, ο οποίος αναγνώρισε τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους ομιλητές ως παράγοντες που πιέζουν και την ελληνική Αγορά. Επιπλέον, στο πλαίσιο της τοπικής οικονομικής συγκυρίας επισήμανε τις ευκαιρίες ενός ανερχόμενου ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας και τις δυνατότητες ανάπτυξης του Κλάδου Υγείας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει και στην Ελλάδα σωστή μεταφορά καλών διεθνών πρακτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 12ο Συνέδριο Ύδρας: www.eaee.gr.