Νέο μνημόνιο απαιτήσεων για τα Επικουρικά Κεφάλαια αλλά και παράθυρο διείσδυσης στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς πυλώνες προωθεί η Κομισιόν σύμφωνα με την 4η έκθεση της Ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ. Όπως αναφέρεται «σε συνέχεια της τεχνικής βοήθειας που οργανώθηκε από τις αρχές του 2012 για την υποστήριξη της αναδιοργάνωσης των δύο Επικουρικών Κεφαλαίων Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης λύσεων σε σχέση με την εξυγίανση του Ασφαλιστικού Κλάδου, η Ομάδα συνέχισε να παρακολουθεί στενά και να υποστηρίζει τις εξελίξεις (ιδίως την κατάρτιση της συναφούς νομοθεσίας) με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην παρούσα φάση, η Ομάδα συζητά με την Τράπεζα της Ελλάδος τις δυνατότητες προκειμένου να υποστηρίξει ένα νέο μνημόνιο απαιτήσεων στον εν λόγω τομέα. Αυτό θα μπορούσε να εστιαστεί συγκεκριμένα στην ικανότητα του τομέα των Ασφαλίσεων να αναλάβει συστήματα κοινωνικής ασφάλισης/συντάξεων σύμφωνα με τις ενισχυμένες απαιτήσεις βάσει του ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου».
Ειδική αναφορά γίνεται στην ίδια Έκθεση και για τις τράπεζες η Ομάδα αναφέρει ότι «επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας των εθνικών φορέων δανεισμού, εξερευνώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για το μέλλον θα πρέπει να σημειωθεί αφενός, ότι η διαδικασία ενοποίησης και συγκέντρωσης μεταμορφώνει σε βάθος το σχήμα και τη διάταξη του τομέα. Από την άλλη πλευρά, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης κατά τη διάρκεια του 2013 θα έχει μεγάλη επίπτωση στο επιχειρησιακό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες και θα σταθεροποιήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Ομάδα Δράσης θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της δανειοδοτικής ικανότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα συνεχίσει ιδίως, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, να διερευνά δυνατότητες καθορισμού ρεαλιστικών στόχων δανεισμού της πραγματικής οικονομίας που θα συνοδεύουν τα καθεστώτα ανακεφαλαιοποίησης ή τα μεταγενέστερα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών».
Στην ίδια έκθεση προαναγγέλεται και μικροχρηματοδότηση (10.000 ευρώ χωρίς διασφαλίσεις) ως ελκυστική εναλλακτική λύση αντί των τραπεζικών δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει την συγκρότηση μεικτής επιτροπής από αρμόδια υπουργεία για να προετοιμάσει το νομικό, εποπτικό και θεσμικό πλαίσιο της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Επίσης Αναφέρεται και η δρομολόγηση ενός νέου μέσου του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα (ΙγΑ) που θα διευκολύνει την χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας. Συμβουλευτική επιτροπή βοήθησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ανέλυσε τα ενδεχόμενα κενά της Ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, ιδίως όσον αφορά τις πηγές ρευστότητας.