«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις – που ξεπέρασαν τις 17 ώρες – οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα νέο τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 86 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και θα διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ θα προϋποθέτει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την οικονομική ενίσχυση της χώρας και θα συμπεριλαμβάνει την ίδρυση ενός νέου ταμείου στήριξης, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει στόχο να συγκεντρώσει μέσω ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
Μετά, λοιπόν, την… ολονυχτία των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τη λήξη της συνόδου, κάνοντας λόγο για ομόφωνη συμφωνία.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Τουσκ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας και τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να μπει σε βιώσιμη τροχιά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι η Κομισιόν απέρριπτε με κάθε τρόπο το Grexit και γι’ αυτόν το λόγο εμφανίστηκε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά. Μίλησε για το fund που θα ιδρυθεί για να διαχειρισθεί τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και υπογράμμισε ότι τα χρειαστούν περί τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Θα εργαστούμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι πιο επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά, τόσο από πλευράς κοινοβουλίων και έγκρισης του πακέτου, όσο και από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως το Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ταμείου στήριξης του τριετούς προγράμματος, αυτό θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν στις αλλαγές στον ΦΠΑ, στο συνταξιοδοτικό, στην αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης, ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ. Η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνθηκε και στη γερμανική Βουλή, καλώντας την να δώσει την έγκριση για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της Ελλάδας και τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους, στάθηκε στην ίδρυση του ταμείου εγγυήσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Είπε, επίσης, ότι θα δοθούν 2,5 δις. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι πρόθεση όλων είναι να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην ανθρωπιστική κρίση.
«Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη συμφωνία», πρόσθεσε. Έκανε λόγο για ανάκληση των νόμων που πέρασαν στις αρχές Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα. «Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα», απάντησε η κ. Μέρκελ σε ερώτηση για το αν το σχέδιο προσωρινού Grexit βρίσκεται στο τραπέζι.