Σε κλοιό ασφυκτικό πιέσεων βρίσκεται σήμερα ο κλάδος αντασφαλειών. Η έλλειψη, σοβαρών καταστροφικών συμβάντων, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός οδηγεί τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να απευθύνουν προειδοποιήσεις και να ετοιμάζονται για πιθανές υποβαθμίσεις, στην περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις απέναντι στο κλάδο, καταγραφούν σοβαρά καταστροφικά συμβάντα που θα οδηγήσουν το δείκτη ζημιών και εξόδων προς ασφάλιση πέριξ του 100%.
Η Fitch Ratings διατηρεί αρνητικές προοπτικές για το κλάδο γενικών ασφαλειών και αντασφαλειών της αγοράς του Λονδίνου για το 2015, λαμβάνοντας ύπ’ όψιν τις όλο και αυξανόμενες πιέσεις προς την εν λόγω αγορά. Διατηρεί, ωστόσο επί της παρούσης σταθερές προοπτικές για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, η Fitch το περασμένο Δεκέμβριο ανέτρεψε σε αρνητικές τις προοπτικές του κλάδου γενικών (αντ)ασφαλειών, καθώς σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στην αγορά του Λονδίνου ασκούνται πιέσεις υποχώρησης των τιμών. Ειδικότερα, ο κλάδος αντασφαλειών όπως αναφέρει η Fitch αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με συνεχείς μειώσεις τιμών, ενώ οι τιμές στις πρωτασφαλίσεις θα παραμείνουν σταθερές στην καλύτερη περίπτωση.
Αξιοσημείωτο, το ότι αα επαρκή περιθώρια, τα υψηλά επίπεδα κεφαλαίων, η ισχυρή διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου και συνετή διαχείριση κεφαλαίων ενισχύουν τις προοπτικές θετικής αξιολόγησης για μεμονωμένες (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως, χαρακτηριστικά εξηγεί η Fitch:
«ο έντονος ανταγωνισμός που υφίσταται στο κλάδο των αντασφαλειών και η υποτονική ζήτηση οδηγεί σε πτώσεις τιμών»
Ο οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να θεωρεί την είσοδο των εναλλακτικών κεφαλαίων, πλέον ως αναπόσπαστο κομμάτι της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς, το οποίο θα κατευθύνει προς τα κάτω τις τιμές μέσα στο 2015 σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών αντασφάλισης.
Περίπου το 37% της αγοράς του Λονδίνου αποτελείται από αντασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο το ποσοστό αυτό σύμφωνα με την Fitch είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα σήμερα μέρος των επιχειρήσεων αυτών να πλήττεται από τις μειώσεις των τιμών.
Τα χαμηλά επίπεδα φυσικών καταστροφών επίσης αυξάνουν τις πιέσεις, παράλληλα όμως εξασφαλίζουν ότι οι (αντ)ασφαλιστικές παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες.
Πάντως, η Fitch χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου διαμηνύοντας ότι το φαινόμενο των μέχρι τώρα ισχυρά κεφαλαιοποιημένων εταιρειών μπορεί να ανακοπεί.
«Καθώς η τιμολόγηση, οι όροι και οι προϋποθέσεις στις παραγωγικές γραμμές των καταστροφών θα επιδεινωθούν περαιτέρω, η απορρόφηση απώλειας ασφαλίστρων μειώνεται κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλότερες δυνητικές εκθέσεις»
Τα επίπεδα κεφαλαίων στην αγορά του Λονδίνου αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα υπογραμμίζει η Fitch, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να σημειωθούν σειρές φυσικών καταστροφών για να εξαντληθούν τα κεφάλαια των (αντ)ασφαλιστών. Ως, εκ τούτου τα μεγάλα καταστροφικά συμβάντα είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις και τις αρνητικές προοπτικές.
Καταλήγοντας, η Fitch αποσαφηνίζει
«υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να καταγραφούν στην περίπτωση που τα περιθώρια εξασθενίσουν πέρα των προσδοκιών του οίκου αξιολόγησης, για παράδειγμα αν ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς ασφάλιση (combined ratio) πλησιάσει κοντά στο 100%. Αυτό θα μπορούσε θα μπορούσε να οφείλεται σε μία μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώσης των τιμών, απρόβλεπτες ζημιές ή ανεπάρκεια αποθεματικών. Αναβαθμίσεις αποκλείονται»