«Είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Οι επιπτώσεις δηλαδή στη διατροφή του πληθυσμού, στην υγεία και στην εκπαίδευση, κι αυτό για να μην μετατρέπεται μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη σε τιμωρία». Διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Οργανισμού, «οι πολιτικές οικονομικής λιτότητας μπορούν να πυροδοτήσουν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο η αναιμική οικονομική ανάπτυξη θα τροφοδοτεί μιαν ανεπαρκή κοινωνική πρόοδο και θα ανατροφοδοτείται απ’ αυτή». Οι χώρες που θέτουν σε εφαρμογή συστήματα κοινωνικής προστασίας έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνέπειες ενός οικονομικού σοκ και να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη διολίσθηση του πληθυσμού στη φτώχεια».
Τα μέτρα λιτότητας που δεν συνοδεύονται από πολιτικές ενίσχυσης και τόνωσης της ανάπτυξης καθυστερούν παρά επισπεύδουν την έξοδο από την κρίση, προειδοποιεί η καταιγιστική ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση, απόσπασμα της οποίας παρατίθεται στην εισαγωγή. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη, όπως αναμενόταν, μνεία στην περίπτωση της Ελλάδας, για την πορεία της οποίας, ο οργανισμός δεν μασάει τα λόγια του: Η πολιτική λιτότητας της Ελλάδας καθιστά “αβέβαιη και εύθραυστη” την πορεία προς την ανάκαμψη, όπως επίσης μειώνει την απασχόληση και τις κοινωνικές δαπάνες. Η μείωση των κοινωνικών δαπανών έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να οξυνθούν και να παραταθούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να μην παραδίδονται αμαχητί στις πιέσεις για την υιοθέτηση μέτρων από τους διεθνείς οργανισμούς βοηθείας. Αντίθετα, τις προτρέπουν να βάλουν στο χαρτί πολιτικές που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα πρέπει να είναι μονόδρομος, χωρίς τουλάχιστον να συνοδεύεται από αναπτυξιακές πολιτικές, καταλήγει η έκθεση.
Στην έκθεση ανατρέπεται και ο ισχυρισμός ότι η “ευέλικτη” αγορά εργασίας τονώνει την ανταγωνιστικότητα. “Ευελιξία” επισημαίνει ο ΟΗΕ, σημαίνει μείωση μισθών και γενικότερη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας…