Μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη και ασφάλεια είναι οι τέσσερις λέξεις – κλειδιά για το γεγονός ότι «η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο επίσημο δείπνο της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ζωτική ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια, η χώρα τις είχε πάντα ανάγκη, αλλά δεν της εφάρμοζε γιατί ήταν δεσμευμένη σε αγκυλώσεις, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για «αδίστακτες συντεχνίες» οι οποίες «έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους παραλύοντας την κίνηση».
«Αυτά τώρα αλλάζουν και η χώρα καθίσταται φιλική προς τις επενδύσεις», πρόσθεσε, και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα μέσα από τα προγράμματα αποκρατικοποίησης, τα οποία «κάποιοι επιχειρούν να ματαιώσουν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής».
«Είναι εκείνοι που αντιστέκονται στην προσπάθεια για κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση. Και αντιστέκονται όχι επειδή ιδεολογικά θέλουν δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά επειδή θέλουν να μείνουν ανεξέλεγκτες οι συντεχνίες και τα κυκλώματα που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα έγινε «η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο συντομότερο χρονικό διάστημα», παρατηρώντας ότι η χώρα πλέον «δεν χρειάζεται δανεικά για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της και αυτό σημαίνει η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος».
«Την ανεξαρτησία της χώρας τη διασφαλίζει εκείνος που βγάζει τη χώρα από τα ελλείμματα. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και είμαστε κοντά», είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι «το 2014 η Ελλάδα βγαίνει από τον εφιάλτη της ύφεσης» και πως «το 2015 αναμένεται 2,9% ανάπτυξη».
«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε, τα οποία θα διασφαλίσουμε μόνο όταν μπούμε για τα καλά στην ανάπτυξη», ανέφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για προωθούμενες σταδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αναφερόμενος στην παράμετρο της ασφάλειας, είπε ότι η έννοια σημαίνει «κατοχύρωση, περιφρούρηση και σεβασμός στη δημόσια τάξη».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ωριμότητα του ελληνικού λαού «που άντεξε και δεν υπέκυψε τη σκληρή ώρα στις σειρήνες του λαϊκισμού» και κατέληξε: «Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες για την κρίση στη χώρα, και αυτά που κυβέρνησαν και αυτά που δεν κυβέρνησαν, αλλά κυριαρχούσαν στα πεζοδρόμια, έδιωχναν επενδύσεις και εμπόδιζαν μεταρρυθμίσεις».
Σε ποιους απευθύνεται; Ποιους προσπαθεί να πείσει; Για ποια ανάπτυξη μιλάει; Πού την είδε την Ελλάδα που στέκεται ξανά στα πόδια της; Στη μεταρρύθμιση των αυτοκτονιών γιατί δεν αναφέρεται; Οι αδίστακτες συντεχνίες έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, τώρα ποιος συνεχίζει να τα κλείνει; Από πού προκύπτει ότι πλέον είμαστε χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, ποιοι και πόσοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το “μπάχαλο”; Από πού προκύπτει ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον δανεικά όταν πριν λίγο καιρό πανηγύριζε πως ξαναβγήκαμε στις αγορές και πριν λίγες μέρες ξαναδανειστήκαμε 3 δισ. ευρώ; Γιατί θα πρέπει να τον ανεχόμαστε ως το 2015 που ΑΥΤΟΣ μόνο αναμένει ανάπτυξη; Πόσα χρόνια μιλάει για αποκατάσταση αδικιών; Ποια κοινωνική συνοχή θα θωρακίσει; την ανύπαρκτη; Ποιος ωφελήθηκε από τα πλεονάσματα που λέει ότι αποκτήσαΜΕ; Για ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις μιλάει ο συνέταιρος στην περιουσία γονιών και παππούδων που με αίμα αποκτήθηκε κι έχει φορολογηθεί εκατό φορές; Γιατί παραμένει πρωθυπουργός όταν στις ευρωεκλογές πήρε 23% ενώ δεν τον εγκρίνει το 77% του Ελληνικού λαού; Πώς μας κατσικώθηκε στον σβέρκο μας και δεν μπορούμε να το ξεκολλήσουμε; Τι κάνουμε; Τι άλλο περιμένουμε; Μάλλον… τον πιστεύουμε! Μπράβο μας!!!