Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και αν κανείς δεν δικαιούται να προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αναδεικνύουν – δυστυχώς πολύ καθυστερημένα – ένα από τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η στρεβλή, ευνοιοκρατική και σε πολλές περιπτώσεις παράνομη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της προοπτικής ανάπτυξης του τόπου.
Είναι πλέον πασιφανές, πως την ώρα που υψηλές διασυνδέσεις, μίζες και «φιλίες» επέτρεπαν σε επιχειρηματίες να δανειοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για να τα ενθυλακώσουν και όχι να τα επενδύσουν, το ορμητικό ρεύμα της δημιουργίας νεοφυών και καινοτόμων επιχειρηματιών, έπεφτε πάνω σε «τοίχο» αρνήσεων από τις τράπεζες, που απαιτούσαν υπερβολικές εγγυήσεις ή επιβάρυναν το κόστος του δανείου με δυσβάστακτα επιτόκια.
Είναι επίσης θλιβερό, πως έπρεπε να φθάσει η χώρα στο χείλος της καταστροφής για να επιβάλλει η τρόικα και το Μνημόνιο τον ενδελεχή έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος στα επισφαλή δάνεια που χορήγησαν τραπεζικά ιδρύματα, για τα οποία μάλιστα «έτρεχε» το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο πληρώνει με αιματηρές θυσίες ο απλός φορολογούμενος, εργαζόμενος, επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας.
Η διαφάνεια και η ισότιμη τήρηση των κανόνων είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι βέβαιο πως η Δικαιοσύνη θα φέρει σε πέρας μέχρι τέλους το έργο της, και προσδοκά πως οι εποπτικές αρχές θα κάνουν το «πάθημα – μάθημα» για να αποτρέψουν την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων, από το να δρουν «πυροσβεστικά» εκ των υστέρων.
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο, υπό το βάρος των αποκαλύψεων και της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας, να κλείσει ακόμη περισσότερο η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, και η επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, να μετεξελιχθεί σε διαρκές «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων.
Αυτό είναι εφιαλτικό σενάριο για την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη μοναδική πραγματική ελπίδα της Ελλάδας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει στέρεο και βιώσιμο πρωτογενές δημοσιονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα. Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος, και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση, τώρα περισσότερο από ποτέ, να διασφαλίσουν την ομαλή ροή των απαραίτητων κονδυλίων προς την πραγματική οικονομία για να μετατρέψουν σε εθνική υπεραξία το περίσσιο ταλέντο των ελλήνων επιχειρηματιών και το ρίσκο που αναλαμβάνουν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.