Ας υποθέσουμε πως μόλις είχατε μία εκπληκτική και πιθανώς πολύ επικερδή συνάντηση με έναν υποψήφιο πελάτη. Σας ζήτησε μία πρόταση και αν καταφέρετε και κλείσετε τη συμφωνία θα πιάσετε το στόχο του τριμήνου, αν όχι του έτους.
Περνάτε ώρες τελειοποιώντας την πρόταση. Την κάνετε τέλεια και τη στέλνετε. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Και ξαφνικά, δεν παίρνετε ποτέ απάντηση από τον υποψήφιο πελάτη. Βοήθεια!!!
- Προγραμματίστε να συνεχίσετε τη συζήτηση
Στο τέλος μίας συνάντησης με έναν υποψήφιο πελάτη, ειδικά όταν ο ενδιαφερόμενος σας ζητήσει να του δώσετε μία προσφορά, κάντε το επόμενο βήμα. Αν ο υποψήφιος πελάτης θέλει πραγματικά να ακούσει την πρότασή σας σίγουρα θα θέλει να κλείσει ένα ραντεβού για να την συζητήσει.
2. Αφήστε μήνυμα
Καλέστε τον υποψήφιο πελάτη, αλλά αντί για το πανταχού παρών μήνυμα «καλώ σε συνέχεια της συνάντησής μας», υπενθυμίστε στον πελάτη το λόγο για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το μήνυμά σας θα πρέπει να εστιάζει στα προβλήματα ή στις δυσκολίες που μπορείτε να λύσετε και να αντιμετωπίσετε.
Ζητήστε από τον υποψήφιο πελάτη να σας καλέσει. Σιγουρευτείτε ότι λέτε τον αριθμό του τηλεφώνου αργά και δύο φορές. Διευκολύνετε τον υποψήφιο πελάτη να σας καλέσει πίσω.
3. Στείλτε email μαζί με το φωνητικό μήνυμα
Το email που θα στείλετε μπορεί να επαναλαμβάνει το μήνυμα που αφήσατε στον τηλεφωνητή. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο για τους πολυάσχολους υποψήφιους πελάτες να απαντήσουν μέσω email. Ζητήστε από τον υποψήφιο πελάτη να σας τηλεφωνήσει ή να απαντήσει στο μήνυμά σας σε μια καλή στιγμή που θα μπορείτε να τους καλέσετε.
4. Καλέστε με απόκρυψη
Κάντε το τηλέφωνό σας «αόρατο», δηλαδή να μην το αναγνωρίζουν όταν καλείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να καλείτε πιο συχνά τους υποψήφιους πελάτες σας και αυτοί δεν θα μπορούν να σας αποφύγουν το ίδιο εύκολα. Αυτό βέβαια, δοκιμάστε το, μόνο στην περίπτωση που ο υποψήφιος πελάτης δεν απαντάει στο email ή στο μήνυμα στον τηλεφωνητή.
5. Ασκήστε λίγη πίεση
Αν πήγατε συστημένος στον υποψήφιο πελάτη (ειδικά αν ήταν από το αφεντικό του), στην περίπτωση που δεν σας απαντά ή εξαφανίζεται, τότε μπορείτε να συμπεριλάβετε το άτομο που σας σύστησε σε ένα από τα τελευταία email. Δεν θέλετε να το κάνετε αυτό πολύ νωρίς, όμως λίγη πίεση μερικές φορές μπορεί να συμβάλει στο να παρακινήσει έναν υποψήφιο πελάτη να απαντήσει. Αν έχετε στείλει αρκετά email και δεν έχετε λάβει απάντηση, δοκιμάστε το.
6. Μήπως έκανα κάτι λάθος;
Αν δεν σας απαντήσει ο υποψήφιος πελάτης και αφού έχετε αφήσει αρκετά μηνύματα στον τηλεφωνητή και έχετε στείλει αρκετά email, αφήστε ακόμη ένα ηχητικό μήνυμα και στείλτε άλλο ένα email, απευθύνοντας την ερώτηση αν έχετε κάνει κάτι λάθος.
«Μου ζητήσατε να σας καλέσω σε συνέχεια της συνάντησήας μας… προσπάθησα να επικοινωνήσω αρκετές φορές, αλλά δεν έχω ακούσει νέα σας. Μήπως έκαν κάτι που σας προσέβαλε ή σας εκνεύρισε;» Αυτό το «μήπως έκανα κάποιο λάθος» μήνυμα μερικές φορές μπορεί να κάνει έναν πολυάσχολο υποψήφιο πελάτη να απαντήσει και να σας πει τι ακριβώς συμβαίνει.
7. Προχωρήστε στον επόμενο
Ένας υποψήφιος πελάτης που δεν σας απαντάει δεν αποτελεί μία καλή περίπτωση. Αν και δεν θέλετε να τον «εγκαταλείψετε» πολύ γρήγορα, την ίδια ώρα αν ο υποψήφιος πελάτης δεν απαντάει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον αφήσετε.
Πριν τον αφήσετε, ωστόσο, πείτε στον υποψήφιο πελάτη ότι δεν θα επικοινωνήσετε μαζί τους για ένα διάστημα:
«Προσπάθησαν να βρω κάμποσες φορές για να συνεχίσουμε την συζήτηση που είχαμε… Δεν με έχετε πάρει πίσω κατά συνέπεια υποθέτω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεχίσουμε τη συζήτηση και γι’ αυτό το λόγο δεν θα σας καλέσω ξανά (ορίστε το διάστημα)».
Μερικοί υποψήφιοι πελάτες θα απαντήσουν σε αυτό το μήνυμα και θα σας δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αν δεν το κάνουν, μπορείτε να επιλέξετε να επικοινωνήσετε μαζί τους κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το καλύτερο απ’ όλα είναι να του στείλετε μήνυμα ότι βγήκε δικαστική απόφαση και να περάσει από το γραφείο σας να παραλάβει τα χρήματα του από τις παλαιότερες ασφαλίσεις του σε ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και C.V.