Τα 2 δισ. ευρώ ξεπερνά μηνιαίως η συνολική δαπάνη για την καταβολή των 4.387.270 συντάξεων κύριων και επικουρικών που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς, ενώ η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2.259.009.773 ευρώ, από τα οποία ποσό 1.982.681.797 ευρώ καταβάλλεται για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και 276.327.975 για την πληρωμή των επικουρικών. Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.
«Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό και το κόστος των συντάξεων που καταβάλλονται.
Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων και του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος» που αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη, ενημέρωσης και ελέγχου των συντάξεων και των συνταξιούχων.
Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο -με βραχίονα του συνολικού εγχειρήματος την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)- συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας. Το έργο ξεκίνησε από τη συμπλήρωση και την ενημέρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.
Απώτερος στόχος ήταν, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.
Το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά ακόμη μια πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.
Από τα 27 δις που πληρώνει το κράτος για συντάξεις τα 13,5 δις δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία ως επιχορήγηση από τον κρατικό προυπολογισμό (δηλαδή από τα χρήματα όλων των φορολογουμένων) και τα υπόλοιπα προέρχονται από τα έσοδα των ταμείων (εισφορές κτλ). Αναρωτιέμαι γιατί να υπάρχουν 93 διαφορετικοί φορείς που δίνουν συντάξεις και όχι ένας ή και κανένας (πχ το λογιστήριο του κράτους μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις) και να ωφεληθούμε όλοι από το κόστος που έχουν αυτοί οι οργανισμοί. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν είναι δυνατόν να δίνονται μεγαλύτερες συντάξεις ή να πληρώνουμε λιγότερα σε εισφορές και φόρους.