Ασταμάτητη είναι η αύξηση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων και των νοσοκομείων «προς τρίτους».
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, τα «φέσια» του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ, του ΕΟΠΥΥ προς ασφαλισμένους και προμηθευτές αλλά και των Νοσοκομείων προς προμηθευτές ανέρχονται στα 3,1 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, το Δεκέμβριο του 2014 ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια, οι σχετικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των παραπάνω φορέων αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ ή κατά 22% μέσα σε τέσσερις μήνες. Πιο αναλυτικά :
· Το ΤΠΔΥ χρωστά 400 εκατ. ευρώ
· Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,515 δισ. ευρώ
· Τα Νοσοκομεία χρωστούν 949 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή που εκτινάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΤΠΔΥ, του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων, καταρρέουν τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε άλλο παρά ανέπαφες είναι και οι καταθέσεις τους. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το α’ τετράμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι:
· Οι μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 19,0% ή 1 δις. ευρώ.
· Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 14,6% ή 893 εκατ. ευρώ
· Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 75% ή 1, 520 δις. ευρώ.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνηση με στόχο να μην μειωθούν άλλο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις στερείται οικονομικών εφοδίων, κάνοντας να φανούν οι πιέσεις των δανειστών προς την αντίθετη κατεύθυνσή να μοιάζουν περισσότερο οικονομικά «δικαιολογημένες».
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ελπίζει ότι φέτος θα καταφέρει να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της νέας «τρύπας» που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Όπλα της είναι η νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών που αναμένεται να αποδώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ φέτος, οι εισφορές που θα μαζέψει το ΑΚΑΓΕ (300 – 400 εκατ. ευρώ), αλλά και τα έσοδα από νέες κοινωνικές εισφορές υπέρ των ταμείων (150 εκατ. ευρώ).