Την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προωθεί την απελευθέρωση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα της υγείας οι πιέσεις των συνδικαλιστών φαίνεται ότι αποδίδουν με αποτέλεσμα η απελευθέρωση των επαγγελμάτων υγείας να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Σήμερα, ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, στο οποίο έχει ενταχθεί τροπολογία, η οποία αναβάλει για 6 μήνες την απελευθέρωση στην υγεία! Το θέμα αφορά γιατρούς, οδοντιάτρους και επιχειρήσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά κέντρα).
Επισήμως η αιτιολογία που προβάλλεται είναι ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προλαβαίνουν να εκδώσουν τα σχετικά Π.Δ. που προβλέπει ο νόμος Παπακωνσταντίνου (Ν.3919/2 Μαρτίου 2011). Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο αυτό όλα τα επαγγέλματα θα πρέπει να απελευθερωθούν αυτομάτως στις 2 Ιουλίου του 2011 εκτός και αν εκδοθούν Π.Δ. που να προσδιορίζουν εκ νέου περιορισμούς.
Ενώ λοιπόν ο νόμος ψηφίστηκε στις 2 Μαρτίου και συνεπώς το υπουργείο Υγείας είχε διορία 4 μήνες για να προσδιορίσει νέους προσδιορισμούς με Π.Δ., έρχεται 20 ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία για να δώσει 6μηνη παράταση.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πάλι υποκύπτει στα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών και των οδοντιάτρων. Μην ξεχνάμε ότι 19-20 Ιουνίου έχουμε και εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ήδη έχει σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα στην τρόικα από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 84 του 2001) υπάρχει περιορισμός στα διαγνωστικά κέντρα ότι το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου να ανήκει υποχρεωτικά σε ειδικευμένους γιατρούς και απαγορεύει την ίδρυση παραρτημάτων.
Αυτό είναι τόσο στρεβλό που για παράδειγμα σήμερα οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων υποχρεώνονται να έχουν ξεχωριστή εταιρεία και να εκδίδουν άδεια για κάθε κέντρο ξεχωριστά και φυσικά να βρίσκουν κάποιο γιατρό για να κατέχει το 51% των μετοχών.
Ο περιορισμός αυτός αντίκειται στις κοινοτικές διατάξεις περί ελευθερίας ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών σχημάτων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άλλωστε είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 4 πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου υγείας με παρουσία σε 15 χώρες της κοινότητας δεν έχουν επενδυτική πρόσβαση στην Ελλάδα;
Το κεφάλαιο που θα μπορούσε να επενδυθεί σε μια ορθολογικά ρυθμισμένη αγορά του κλάδου υγείας είναι μεγαλύτερο από 500 εκατ. ευρώ, και να οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό παροχών (εργαλεία σύγχρονης διαχείρισης, εξοπλισμός, πιστοποίηση & ποιότητα υπηρεσιών) & περιστολή δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας συγκέντρωσης και οικονομιών κλίμακας.