Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων-Μάνατζμεντ Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) διοργάνωσαν μια μοναδική Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου στοχαστή της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Peter Drucker, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ με θέμα «Peter Drucker on Management».
Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται φέτος σε όλο τον κόσμο (π.χ., Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Βιέννη, Σεούλ, Πεκίνο, Τόκιο, Σάο Πάολο κ.λπ.).
Ο Peter F. Drucker, Αυστριακός στην καταγωγή (1909-2005), υπήρξε ο μεγαλύτερος συγγραφέας Management του 20ού αιώνα και με το έργο του προέβλεψε πολλές από τις εξελίξεις που σημάδεψαν τον αιώνα αυτό.
Συχνά αποκαλείται «ο πατέρας του σύγχρονου Management», δεδομένου ότι τα θέματα που εκείνος με διορατικότητα έθεσε είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ: αποτελεσματικό Management, ηθική Ηγεσία, Κοινωνική Υπευθυνότητα κ.λπ. Έχει γράψει 39 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο διάσημος Καθηγητής και συνεχιστής του Έργου του Peter Drucker, Cornelis A. «Kees» de Kluyver, Καθηγητής Management του Peter F. Drucker and Masatoshi Ito Graduate School of Management, Claremont Graduate University, με 30χρονη εκτεταμένη ακαδημαϊκή και συμβουλευτική εμπειρία.
Ο Cornelis A. «Kees» de Kluyver έχει διατελέσει κοσμήτορας στο School of Management του George Mason University, στο Fairfax, στη Virginia των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως την παγκόσμια Στρατηγική και Εταιρική Διακυβέρνηση. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους περιοδικά, όπως «Management Science«, «The Journal of Marketing Research», «The European Journal of Operational Research», «The Sloan Management Review και Long Range Planning». Το βιβλίο του «Strategy: A View from the Top» (Prentice Hall, 2008) έχει μεταφραστεί σε 5 ξένες γλώσσες.
Την εκδήλωση προλόγισαν οι Εμμανουήλ Κονδύλης, Καθηγητής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων-Μάνατζμεντ Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΔΕ.
Στην ομιλία του ο Cornelis A. «Kees» de Kluyver αναφέρθηκε σε τρία θέματα που τονίζονται ιδιαίτερα στα συγγράμματα του Peter Drucker, δηλαδή, στη Φιλοσοφία και στο Σκοπό μιας Eπιχείρησης, στο Ανθρώπινο Δυναμικό και στην Εταιρική Κουλτούρα και στη Συνεισφορά και στα Αποτελέσματα ενός Μάνατζερ, Ηγέτη ή Επιχειρηματία. Ιδιαίτερα τονίστηκαν η σημασία της θεωρίας και της πρακτικής, η υπευθυνότητα και η κερδοφορία μιας Εταιρείας, η στρατηγική που αναπτύσσει και οι στόχοι της, η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και η συμβολή της εταιρικής κουλτούρας.
Ειδικότερα, ο Καθηγητής de Kluyver, αναφερόμενος στην έννοια του κέρδους και της εταιρικής ευθύνης, υπογράμμισε ότι αν μια επιχείρηση δεν παρουσιάζει κέρδη τουλάχιστον ίσα με το κόστος του κεφαλαίου της, τότε είναι ανεύθυνη. Διότι, όπως έγραψε και ο Peter Drucker, στην περίπτωση αυτή σπαταλά κοινωνικούς πόρους.
Για μια εταιρεία, τόνιζε ο μεγάλος στοχαστής του Μάνατζμεντ, η κερδοφορία είναι η βάση, χωρίς την οποία η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, δεν μπορεί να είναι καλός εργοδότης, καλός πολίτης και καλός γείτονας. Ωστόσο, στην εποχή μας η οικονομική επίδοση μιας επιχείρησης δεν είναι πλέον η μοναδική της ευθύνη.
Η τελευταία πάει πολύ πιο μακριά. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Peter Drucker, από το 1989, σε ένα πολύκροτο άρθρο του στο Harvard Business Review είχε αναφερθεί στις μεταμορφώσεις της παγκόσμιας οικονομίας και πρώτος είχε επισημάνει το ρόλο –για το καλύτερο ή το χειρότερο– των αυξανόμενων παγκόσμιων ροών κεφαλαίων στην υπό εκκόλαψη νέα χρηματοοικονομική πραγματικότητα. Αν δεν είχε προβλέψει τη σημερινή κρίση, ο αποβιώσας το 2005 «γκουρού» του Μάνατζμεντ είχε περιγράψει επακριβώς τα συστατικά της.
«αν μια επιχείρηση δεν παρουσιάζει κέρδη τουλάχιστον ίσα με το κόστος του κεφαλαίου της, τότε είναι ανεύθυνη. Διότι, όπως έγραψε και ο Peter Drucker, στην περίπτωση αυτή σπαταλά κοινωνικούς πόρους»
Αναμφίβολα η πλέον θεμελιώδης και σημαντικότερη αρχή του Management.
Ο λόγος ύπαρξης των επιχειρήσεων είναι η αξιοποίηση (όχι εκμετάλλευση) των πόρων – ανθρώπων, μηχανών, κεφαλαίων, πληροφοριών – με προφανή τελικό σκοπό την παραγωγή πλούτου (κέρδους) και τη συνολική αύξηση του εθνικού προϊόντος. Όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ επένδυσης και κατανάλωσης αυτού του πλούτου, η χώρα προοδεύει. Δηλαδή ακριβώς το ανάποδο από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα!
Όλα είναι θέμα παιδείας, καθώς η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία μεταξύ επένδυσης και κατανάλωσης του κέρδους. Ειδικά όταν «δανείζεσαι» από το χρηματιστήριο που έχει και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.
Τώρα αν βγεις και πεις ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες να αντλούν κεφάλαια από έκδοση μετοχών (να εισάγονται στα χρηματιστήρια πιο απλά), μάλλον ως γραφικός περνιέσαι…
Αν κάτσεις βέβαια να υπολογίσεις τη διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του ασφαλισμένου ή του καταθέτη και στο μέρισμα μίας ασφαλιστικής ή τραπεζικής μετοχής τότε αναθεωρείς….
Για όσους μπορούν και θέλουν να καταλάβουν…