To δημοσίευμα του “ID” της 25 Σεπτεμβρίου, 2008, που περίγραφε αναλυτικά τις Προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα Αποθέματα των Ασφαλιστικών Εταιρειών, γνωστό ως Solvency II, δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά Στελέχη της Αγοράς οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις από το Επιτελείο του “Insurance Daily”
Αρχικά να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για «Οδηγία» της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά «Πρόταση Οδηγίας», για αυτό και δεν έχει αριθμό ή άλλα χαρακτηριστικά.
Η τελική «Οδηγία» θα ανακοινωθεί μόλις ψηφιστεί σε όλες Ενώσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών μελών της CEA (Committee European des Assurances).
Η ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Ένωσης όπου υπάρχει η Τροποποιημένη Οδηγία είναι η εξής: https://eur-lex.europa.eu Αναζητήστε στα Ελληνικά την Προπαρασκευαστική Πράξη: com (2008) 119 final 26/2/2008. H πλήρης διεύθυνση είναι η εξής:
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0119:FIN:EL:PDF
Οι ερμηνείες των αρχικών των λέξεων που χρησιμοποιούνται σε όλα τα κείμενα που αφορούν τα Νέα Περιθώρια Φερεγγυότητας, Solvency II, είναι τα εξής:
CEIOPS – Committee European of Insurance and Occupational Pensions Supervisors (Ευρωπαική Επιτροπή Εποπτικών Αρχών των Ασφαλειών και των Επαγγελματικών Συντάξεων)
MCR – Minimum Capital Requirement – Ελάχιστα Απαιτητά Κεφάλαια
SCR – Solvency Capital Requirement – Απαιτητά Κεφάλαια Φερεγγυότητας
TIER 1&2 Αναφέρεται στον Τύπο των Αποθεμάτων και τα Βαθμολογεί με το 1 και το 2.
Τα Αποθέματα Τύπου 1, είναι τα Άμεσα Ρευστοποιήσιμα, όπως είναι οι Προθεσμιακές Τραπεζικές Καταθέσεις, Ομόλογα, Α/Κ, Μετοχές, Ακίνητα, κ.α.
Ως Αποθεματικά Τύπου 2, Βαθμολογούνται όσα δεν Ρευστοποιούνται εύκολα, όπως είναι πχ οι Τραπεζικές Εγγυητικές Επιστολές και άλλες Συμβάσεις ή Επενδύσεις. Πιθανόν να θέλουν να εντάξουν σε αυτού του είδους τα Αποθέματα όλα όσα απαιτούν κάποια Διαδικασία προκειμένου να Ρευστοποιηθούν.
VAR Πρόκειται για μια Αναλογιστική Φόρμουλα με την οποία οι Αναλογιστές Υπολογίζουν την Αξία των Αποθεμάτων τους και η οποία Βαθμολογείται από τις Αρχές σύμφωνα με την Αξιοπιστία της. Πχ μία Φόρμουλα που χρησιμοποιεί μια εταιρεία, να βασίζεται στις προδιαγραφές των Εποπτικών Αρχών και να Βαθμολογείται με 99% όσον αφορά την Αξιοπιστία της. Μια άλλη να είναι λίγο «πολύπλοκη ή δυσνόητη» και να Βαθμολογείται με μικρότερο ποσοστό. Όσοι γνωρίζουν τους Αριθμούς γνωρίζουν ότι η Ανθρώπινη Δημιουργικότητα είναι ανεξάντλητη! Μπορείς μια εταιρεία που δεν έχει Αξιόπιστα Περιουσιακά Στοιχεία να παρουσιαστεί με επιφανειακά Αξιόπιστα Στοιχεία.
Να μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαική Νομοθεσία αποφεύγει να αναφέρεται σε Νόμους γιατί το θεωρεί Αναφαίρετο Δικαίωμα του κάθε Κράτους Μέλους, να Νομοθετεί τα του Οίκου του. Προτιμά να εκδίδει «Οδηγίες» οι οποίες να περιορίζουν όσο είναι δυνατόν τις Καταχρήσεις στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Δημιουργία των Καρτέλ τα οποία απειλούν τη Φιλοσοφία της Προστασίας του Καταναλωτή με τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό.