της Ευγενίας Τζώρτζη
Με πληρωμές φόρων, δανείων, μισθών, ανοιχτών λογαριασμών πελατών, αλλά και σπάσιμο των καταθετικών λογαριασμών σε μικρότερους, απάντησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων, που κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες.
Με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ πήραν φωτιά, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει web banking και, μέσω της οδού αυτής, κατέφυγε σε κινήσεις τακτοποίησης οφειλών. Αντίστοιχα αντέδρασαν και τα φυσικά πρόσωπα, που ανέσυραν από τα συρτάρια τους ξεχασμένους κωδικούς e-banking και προχώρησαν σε ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών λογαριασμών τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φυσικά πρόσωπα-ενεργοί χρήστες, δηλαδή αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον μία συναλλαγή τον τελευταίο χρόνο, είναι περί το 1,6-1,7 εκατ., αλλά οι εγγεγραμμένοι είναι σχεδόν διπλάσιοι. Μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων που δεν είχε κάνει χρήση των κωδικών του για μεγάλο χρονικό διάστημα απευθύνθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών, προκειμένου να επανενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του.
Ο φόβος του κουρέματος των καταθέσεων ήταν αυτός που κινητοποίησε τα αντανακλαστικά τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων για εξόφληση φόρων, αλλά και δανείων, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν απομείωση των καταθέσεών τους. Μισθωτοί, επαγγελματίες και επιχειρηματίες επέλεξαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους για να προστατεύσουν με έναν έμμεσο τρόπο τις καταθέσεις τους, καθώς εκτίμησαν ότι, σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων, οι οφειλές από δάνεια θα τους έμεναν στο ακέραιο. Αρκετοί επίσης ήταν εκείνοι που έσπασαν ποσά που ήταν τοποθετημένα σε έναν λογαριασμό, σε δύο ή περισσότερους, στην ίδια ή σε άλλες τράπεζες.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, εκτός από την εξόφληση δανείων, πολλοί ήταν εκείνοι που έκλεισαν ανοιχτούς λογαριασμούς με προμηθευτές ή πελάτες, ενώ κάποιες άλλες έσπευσαν ακόμη και να προκαταβάλουν χρήματα σε μισθοδοτικούς λογαριασμούς εργαζομένων, προεξοφλώντας τους μισθούς των επόμενων μηνών(!).
Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιουνίου, και μάλιστα εφάπαξ, ενώ πολλές ήταν και αυτές που πλήρωσαν σε μία δόση τον φόρο εισοδήματος. Όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, οι επιχειρηματίες προτίμησαν να πληρώσουν τους φόρους τους στο ελληνικό Δημόσιο και να «ελαφρύνουν» με τον τρόπο αυτό τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Δεκαπέντε μέρες πριν από τη λήξη της παράτασης υποβολής των δηλώσεων για τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες, και κυρίως οι μεγαλύτερες μέσω e-banking, πλήρωσαν τον σχετικό φόρο που τους αναλογεί.
Από την πλευρά τους, τα φυσικά πρόσωπα έχουν αρχίσει την υποβολή των δηλώσεων, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει στις 27 Ιουνίου.
Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 2,6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν 3,4 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν του φόρους και στο γκισέ της εφορίας.
πηγή: kathimerini.gr