Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί πολλές φορές αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και να εκτιμήσουν την αξία των άυλων αγαθών τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Marsh, τον μεγαλύτερο μεσίτη ασφαλίσεων και σύμβουλο στη διαχείριση κινδύνων και τη Liberty International Underwriters (LIU), τομέα της μεγάλης διεθνούς ασφαλιστικής εταιρείας Liberty Mutual Group με έδρα τη Βοστόνη εξειδικευμένη σε πολύπλοκους και ειδικούς κινδύνους. Αποτελεί ίσως την πρώτη έκθεση του είδους της και σκοπός και των δύο εταιρειών που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη ήταν να συμβάλλει στην κατανόηση σημαντικών κινδύνων οι οποίοι συχνά θεωρούνται από την ασφαλιστική κοινότητα και τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων ως ιδιαίτερα εξειδικευμένοι και ότι αντιπροσωπεύουν μία κατηγορία που δεν αγγίζει παρά ένα περιορισμένο μέρος της αγοράς.
Η έκθεση, 2011 Intellectual Property Survey Report, που βασίζεται σε έρευνα που έτρεξε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 επιχειρεί να προσφέρει μια σημαντική γνώση για το πώς σκέπτονται οι επιχειρήσεις, πώς αντιλαμβάνονται το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και κυρίως πώς αξιολογούν το θέμα αυτό ως κίνδυνο για την επιχείρησή τους στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι με βάση την έρευνα τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε αυτή δεν είναι σε θέση να μετρήσουν το μέρος εκείνο στην αξία της εταιρείας τους το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στα άυλα αγαθά ή στην υπεραξία (goodwill), μολονότι που το 70% των εταιρειών αναγνωρίζουν ότι το θέμα της προστασίας της πνευματικής τους ιδιοκτησίας είναι πολύ σημαντικό μιας και αποτελεί αρκετές φορές ουσιαστικό παράγοντα καινοτομίας για την επιχείρηση.
Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν έχουν συμπεριλάβει την πνευματική ιδιοκτησία χωριστά, ως κατηγορία, στα προγράμματα διαχείρισης κινδύνων τους και μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχουν αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη για τους κύριους τύπους κινδύνων που αφορούν σε αυτή.
Η έκθεση κατέγραψε αρκετές διαφορές ανάμεσα σε Η.Π.Α και Ευρώπη:
• Περισσότεροι από το 70% των ερωτηθέντων στις Η.Π.Α. δήλωσαν ότι η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών είναι υψηλής ή μέτριας σημαντικότητας για την επιχείρησή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις Ευρωπαϊκές εταιρείες ανήλθε στο 56%.
• Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος προσφυγής στα δικαστήρια για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στις Η.Π.Α είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στην πραγματικότητα, πιστεύουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι που ερωτήθηκαν. Συγκεκριμένα, το 33,3% των Ευρωπαίων θεωρούν υψηλό αυτό τον κίνδυνο σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που το ίδιο υποστηρίζει, μόνο το 15,8%.
Ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 32% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία δικαστική διαμάχη σε θέματα αδειών χρήσης (license) που αφορούν σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία τους είχε ήδη δοθεί η άδεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό των δικαστικών διαμαχών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με την έρευνα υπήρξε αρκετά υψηλό γεγονός που δημιουργεί πλέον την ανάγκη για συμβατικές αποζημιώσεις, για παρουσία στα προγράμματα διαχείρισης κινδύνων αλλά και για την μεταφορά αυτού του κινδύνου στην ασφαλιστική αγορά.
Το κόστος από ενέργειες παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας ή δικαιωμάτων είναι συχνά υψηλό με το 23% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος υπεράσπισης έναντι τέτοιων ενεργειών ξεπέρασε και το $1 εκατ.
Ο Fredrik Motzfeldt, Επικεφαλής Marsh EMEA, Communications, Media and Technology Practice σχολίασε: “Η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί συχνά ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τις επιχειρήσεις που πρέπει να προστατευτεί. Η έρευνά μας καταδεικνύει την πραγματική ανάγκη των οργανισμών να έχουν μία πιο προνοητική προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνου για την προστασία αυτών των αγαθών τους” ενώ ο Matthew Hogg, Vice President, Strategic Assets, της Liberty International Underwriters, πρόσθεσε: “Η αποτυχία να παρέχουμε επαρκή προστασία στην πνευματική μας ιδιοκτησία δυνητικά μπορεί να απειλήσει την επιβίωση του οργανισμού. Η έρευνα καθιστά σαφές το γεγονός ότι οι εταιρείες των Η.Π.Α. λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους την απειλή αυτή από τους Ευρωπαίους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στο θέμα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.”