Σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουμε εκλογές. Δεν είναι βέβαια βουλευτικές, αλλά ευρωεκλογές που για την χώρα μας αποτελούσαν μέχρι σήμερα ή ευκαιρία ψήφου διαμαρτυρίας ή αδιάφορο γεγονός. Η πρόσφατη εμπειρία μας όμως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την συμμετοχή των ευρωπαίων εταίρων μας στην τρόικα, αναβαθμίζει το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών σε ευρύτερο πολιτικό γεγονός. Άλλωστε, ειδικά η χρηματοοικονομική αγορά και σαφώς η ασφαλιστική αγορά λειτουργούν σύμφωνα με τις Οδηγίες που εκδίδονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και καμία δυνατότητα εσωτερικής διαφοροποίησης δεν υφίσταται.
Αν λοιπόν δεν αναγνωρίζουμε τις ευρωεκλογές ως ουσιαστικές πολιτικές εκλογές άμεσου ενδιαφέροντος, τότε εκχωρούμε το δικαίωμα του αποφασίζειν και νομοθετείν στους εκπροσώπους των εταίρων μας. Η άποψη ότι ούτως ή άλλως ο συγκεκριμένος αριθμός ευρωβουλευτών που αντιστοιχεί στη χώρα μας θα εκλεγούν, είτε εμείς ενεργοποιηθούμε είτε όχι, θέτει και την ουσία του προβλήματος: Ποιοι μας εκπροσωπούν στην ευρωβουλή; Ποια γνώση των προβλημάτων έχουν; Και εν προκειμένω, ποιά η άποψή τους για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά και ποια είναι η άποψή τους για την ιδιωτική ασφάλιση γενικώς; Επειδή είναι αδύνατον π.χ. δώδεκα άνθρωποι, όσο άξιοι και να είναι, να γνωρίζουν τα πάντα, είναι λογικό ότι στηρίζονται στους συμβούλους τους και στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων τα οποία εκπροσωπούν. Καταλήγουμε δηλαδή στα γνωστά πολιτικά κόμματα, αλλά και στα νεοφανή.
Ποια είναι λοιπόν, η θέση των πολιτικών κομμάτων για την Ιδιωτική ασφάλιση γενικώς και για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ειδικώς; Οι γενικόλογες τοποθετήσεις εκπροσώπων τους, όπως πρόσφατα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Γιώργου Σταθάκη στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, μπορεί να δείχνουν την κατεύθυνση των πολιτικών φορέων που εκπροσωπούν, αλλά δεν αποτελούν θέση επί των προβλημάτων και των προοπτικών της αγοράς μας.
Ασφαλιστικές Εταιρείες, Διαμεσολαβητές και Επιμελητήρια, πέραν των πολύ χρήσιμων ημερίδων και debate που διοργανώνουν, ας συνδιοργανώσουν μια εκδήλωση όπου θα κληθούν οι αρμόδιοι-υεύθυνοι της ασφαλιστικής αγοράς του κάθε κόμματος να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ποια η θέση για τους τρεις πυλώνες ασφάλισης, ποια η σχέση κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, ποια θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση του διαμεσολαβητή, μέχρι που φθάνουν οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής και που της πολιτικής ηγεσίας, πώς οριοθετείται η ασφαλιστική αγορά, τι ακριβώς προτείνουν για το θέμα της Ασπίς Πρόνοια, τι παρεμβάσεις προτίθενται να κάνουν για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε ένα απολύτως «ελεγχόμενο» προϊόν όπως είναι το ασφαλιστικό προϊόν, τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την διαδικασία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας, ποια είναι η θέση τους για την θέσπιση «υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των κτιρίων έναντι θεομηνιών, τι θα γίνει με τα αποθεματικά των εταιρειών (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κ.λπ.), ποιά είναι η άποψή τους για τις θυγατρικές των τραπεζών (αφού οι τράπεζες ανήκουν ουσιαστικά στο ΤΧΣ) και τόσα άλλα.
Όλοι διατυμπανίζουν ότι αλλάζει η κοινωνία και η λειτουργία του κράτους, όπως κι αν το βλέπει καθένας. Σε αυτό τον τομέα δεν θα αλλάξει; Θα ψηφίζουμε με γενικόλογες αναφορές ή ανά κλάδος, ανά αγορά θα απαιτούμε συγκεκριμένη ενημέρωση, συγκεκριμένες θέσεις επί των οποίων θα ελέγχουμε και τους εκπροσώπους μας;
Δεν είναι κακό να είναι κάποιος πολιτικός ή κάποιο κόμμα «κατά» της ιδιωτικής ασφάλισης. Κακό είναι να μην το ξέρουμε εκ των προτέρων. Άλλωστε, με βάση την ασφαλιστική συνείδηση του έλληνα, το κόμμα αυτό μπορεί να υπερτερούσε άλλων που αναγνωρίζουν και στηρίζουν την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία μιας κοινωνίας!
Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης; Άλλωστε και οι βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν…