Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες έρχονται αντιμέτωπες με ολοένα και πιο πολύπλοκα τοπία κινδύνου. Πέρα από την καταπολέμηση απειλών, είτε φυσικών είτε ανθρωπογενών, οι εταιρείες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις ενός λιγότερο επιεικούς ρυθμιστικού και νομικού περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν την επιτυχή διεξαγωγή των λειτουργιών tους, υποχρεώνοντας τις Ασφαλιστικές Εταιρίες να εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε αναταραχής μετά από ένα ζημιογόνο γεγονός. Έκθεση του ομίλου Allianz που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρουσιάζει τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των οικονομικών ζημιών, με τον κατάλογο να κυριαρχείται από μη φυσικές καταστροφές.
Αναλύοντας τους 10 αυτούς κινδύνους παρατηρούμε ότι οι βυθίσεις πλοίων – αντανακλούν τους μεγάλους κινδύνους των σύγχρονων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων – ενώ οι πυρκαγιές και τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι οι συχνότερες αιτίες ζημιών των επιχειρήσεων. Η μελέτη και η ανάλυση των στοιχείων έγινε σε περισσότερες από 11.000 σημαντικές επιχειρηματικές αποζημιώσεις σε 148 χώρες, σε διάστημα πέντε ετών, σε έξι τομείς: αεροπλοϊα, ενέργεια, χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, ευθύνες, ναυτιλία και περιουσία/μηχανολογικές βλάβες.
Οι μεγαλύτερες αιτίες κινδύνων σε συνολική αξία (2009-2013)
- Βυθίσεις
- Πυρκαγιές
- Αεροπορικές συντριβές
- Σεισμοί
- Θύελλες
- Σωματικές βλάβες (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων)
- Πλημμύρες
- Επαγγελματικές αποζημιώσεις
- Ελαττωματικά προϊόντα
- Ζημιές μηχανημάτων
*(Με βάση αποζημιώσεις άνω των € 100.000)
Πρόσφατες δραστηριότητες / τάσεις
Μέχρι σήμερα, στα μέσα του 2014, το 80% των 10 μεγάλων κινδύνων που έχουν αναφερθεί, (βλέπε Global Loss Atlas: 10 Major Non-Nat Cat Losses 2014) προέρχονται από περιστατικά αεροπορίας ή φωτιές, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (ενέργεια). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αποζημίωσης για μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα συγκρότημα διυλιστηρίων στη Σιβηρία τον Ιούνιο – εκτιμάται να είναι περίπου 800 εκ. δολάρια (586 εκ. ευρώ).
Το 2013, οι 20 μεγαλύτερες αποζημιώσεις που αναφέρθηκαν σε όλη την ασφαλιστική βιομηχανία ανήλθαν περίπου στα 8,1 δισ. δολάρια (5,94 δισ. ευρώ), εξαιρουμένων εκείνων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές. Κυριαρχούν τα περιστατικά από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας το 40% (3,2 δισ. δολάρια / 2,34 δισ. ευρώ). Οι πυρκαγιές ή/και οι εκρήξεις προκάλεσαν 8 από τις 20 κορυφαίες ζημιές, το κόστος των οποίων ανήλθε σε σχεδόν το ήμισυ του συνολικού κόστους των αποζημιώσεων (4 δις δολάρια). Στη Βόρεια Αμερική πραγματοποιήθηκαν οι επτά από τις 20 μεγαλύτερες ζημιές.
Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (ενέργεια) είναι υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες ζημιές, που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 20,8 εκ. ευρώ (28,4 εκ. δολάρια) – 10 φορές μεγαλύτερες από τη μέση ζημιά σε όλες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αναλύθηκαν (1,9 εκ. ευρώ / 2,59 εκ. δολάρια).
Η αυξανόμενη σημασία της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Interruption) ως συνέπεια ζημιών στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας, επιδεινώνεται από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και φαίνεται να προκαλεί απώλειες 997.602 ευρώ (1.36 εκ. δολάρια), 32% υψηλότερες από τις άμεσες βλάβες περιουσίας ( 755.198 ευρώ / 1.03 εκ. δολάρια).