Η γρίπη Η1Ν1 θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας με συνεχή αύξηση κρουσμάτων έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες του οποίου εκτιμούν ότι το στέλεχος (Η1Ν1)2009 της πανδημικής γρίπης αναμένεται να προσβάλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης ανοσίας σε ένα σημαντικό ακόμη ποσοστό του γενικού πληθυσμού της χώρας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης, τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των ομάδων του πληθυσμού με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οποιουδήποτε ατόμου επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τονίζει την ανάγκη συνεχιζόμενου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Το εποχικό εμβόλιο 2010-2011 προφυλάσσει πολύ ικανοποιητικά από τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης (Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β).
Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρεται επιπλέον η παχυσαρκία, ειδικότερα με ΒΜΙ>40, ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ”. ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΧΑΡΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΩΝ ΦΡΟΝΗΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ.
Η ομάδα υπψηλού κινδύνου είναι οι κυβερνήσεις που το προώθησαν. Η γρίπη Η1Ν1 ήταν ένα καλόστημένο πάρτυ που παίχτηκε στις πλάτες των λαών αλλά δεν τους έκατσε. Ούτε κατά πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο ξέρουμε, ούτε τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Και παρ’ ότι η εποχική έχει πολύ περισσότερα κρούσματα και θύματα κανείς δεν ασχολείται. Ας αρρωστήσουμε όλοι λοιπόν, και ας τελειώσει το παραμύθι γιατί κουραστήκαμε. Χώρια που έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρότερα πράγματα…