Η προχθεσινή «έκκληση» του Γκ. Χαρδούβελη από την Βουλή για συμφωνία καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει χρηματοδοτήσουν την οικονομία, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, δεν είναι μελλοντικό σενάριο, αλλά πραγματικότητα. Εξηγούν ότι οι πρόσγατες εκδόσεις εντόκων και όσες, ίσως, ακολουθήσουν έως την συμφωνία με τους δανειστές δεν καλύπτεται από «ξένους» αλλά από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που αναγκαστικά «στηρίζει».
Η στήριξη αυτή όμως, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι αφαιρεί ρευστότητα την οποία χρειάζεται η οικονομία για να λάβει δάνεια. Και οι ανάγκες θα γίνουν μεγαλύτερες τον Μάρτιο όταν λήγει ένα μεγάλο πακέτο εντόκων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Από τη Βουλή την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο 3μηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Αυτή η ανάγκη αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας».
Τι γίνεται όμως στο άλλο σενάριο; «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, όμως, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται. Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας» επισήμανε ο υπουργός.
Η οδηγία για το bail In δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή πριν το νέο έτος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Το μόνο «πακέτο» κάλυψης των τραπεζών είναι αυτό που ήρθε στη Βουλή μέσω τροπολογιών με επίκεντρο το ΤΕΚΕ, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.
Τροπολογία δίνει παράταση για τις εγγυήσεις που έχουν ήδη οι τράπεζες από την κυβέρνηση ώστε να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Άλλη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τη διάσωση μη συστημικών τραπεζών μέσω του Σκέλους Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Εγγυήσεων (ΤΕΚΕ). Θ δανειοδοτείται από το ΤΧΣ αν τα διαθέσιμά του δεν επαρκούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού υπό αναδιάρθρωση τραπεζών.
Τρίτη τροπολογία δίνει το δικαίωμα σε συνεταιριστικές τράπεζες να εισάγουν ομόλογα για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, ενώ προβλέπεται η δημιουργία νέου συνεταιρισμού σε περίπτωση συγχώνευσης.