www.leadershipclassics.org
Με αφορμή το εξαιρετικό άρθρο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Γρηγόρη Πραστάκου: «Ηγεσία & Μάνατζμεντ», Διδάγματα από την Αρχαία Ελληνική και Κινέζικη Φιλοσοφία, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του «ΕΜΜ», (09/10), αναδημοσιεύουμε αρκετά Μηνύματα που τα θεωρούμε Πολύτιμα και Διαχρονικά και επίσης για να σας προτρέψουμε να σημειώσετε την ημερομηνία του επερχόμενου Διεθνούς Συνεδρίου που θα έχει το ίδιο θέμα, και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Ιούνιο, 2011 στην Αθήνα με τη συνεργασία του University of International Business and Economics του Πεκίνου. Η διεύθυνση για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σπάνιο Συνέδριο, αναφέρεται πιο πάνω. Στόχος του Συνεδρίου, είναι να αξιοποιήσει την Αρχαία Δυτική και Ανατολική Φιλοσοφία στην Επίτευξη Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πρακτικών και Καλύτερης Διοίκησης. Αναδημοσιεύουμε μερικά από τα πολύτιμα Μηνύματα του άρθρου του Πρύτανη και παραθέτουμε μερικούς εύλογους προβληματισμούς μας, άσχετα με το γεγονός ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε το Συνέδριο:
Γράφει ο Πρύτανης:
(…) Οι Αξίες αυτές είναι Διάχυτες στα Διδάγματα των Αρχαίων Ελλήνων και Κινέζων Φιλοσόφων που Επηρέασαν και Διαμόρφωσαν τη Σκέψη και τη Δράση σε Ανατολή και Δύση. Η Φρόνηση, δηλαδή η Σωστή Κρίση για το τι είναι καλό και τι μπορεί να Αποδειχτεί Βλαβερό, η Σωφροσύνη, δηλαδή ο Έλεγχος των Επιθυμιών, στενά συνδεδεμένος με την Εγκράτεια και την Αυτοπειθαρχία, η Ανδρεία, που συνδέεται με τολμηρές, αλλά ταυτόχρονα Συνετές Αποφάσεις και την Παραδειγματική Ηγεσία, η Δικαιοσύνη απέναντι σε αυτούς που σε στηρίζουν, αλλά και αυτούς που είναι αντίπαλοί σου, η Σοφία, δηλαδή η Γνώση για το τι ισχύει και τι όχι και τα Αίτιά τους, είναι μερικές από τις Βασικές Αξίες που συνθέτουν την εικόνα του Άξιου Ηγέτη κατά τους αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους. Σ’ αυτά οι αρχαίοι Κινέζοι Φιλόσοφοι προσθέτουν την Παραδειγματική Συμπεριφορά, όπως εκδηλώνεται από τα μοντέλα ρόλους που αναζητούμε στους Ηγέτες, την Ενσυναίσθηση, ως ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς τα Συναισθήματα και τις Ανάγκες των άλλων, την Υπευθυνότητα για τις Πράξεις μας και τη Συνεκτίμηση των Συνεπειών τους στους άλλους, την Εγκράτεια, καθώς και την έμφαση στο Συλλογικό Καλό και στο Πνεύμα Συνεργασίας.(…)
Πού πάει ο νους σας, σεβαστοί αναγνώστες με αυτά τα πολύτιμα Μηνύματα του Πρύτανη;
(…) Ο Πλάτων θεωρεί τον διάλογο ως βασικό όχημα για την προσέγγιση της Aλήθειας και πιστεύει ότι κάθε Συνετός και Ενάρετος Μέτοχος του Διαλόγου μπορεί να προσφέρει Νέα Στοιχεία στην Έρευνα της Αλήθειας, ανάλογα με την προσωπικότητα, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά του. Ο Αίσωπος αναφέρει σχετικά: «Κάθε Αλήθεια έχει δύο όψεις• είναι καλό να γνωρίσουμε και τις δύο πριν αποφασίσουμε να καταλήξουμε σε κάποια από αυτές», ενώ και ο Πλούταρχος συμβουλεύει: «Μάθε να ακούς και θα επωφεληθείς ακόμη και από αυτούς που μιλούν άσχημα» (…)
Μόνο που οι σημερινοί διαβολεμένοι Πολιτικοί μας μετέτρεψαν τον «Διάλογο» σε Talk Shows για να καμουφλάρουν και να καλύπτουν την «Αλήθεια», δηλαδή τις Λαμογιές τους και τα ΜΜΕ να πουλάνε τηλεθέαση! Γιατί νομίζετε ότι καλούν τον αρμόδιο Υπουργό κάθε φορά που ξεσπάει κάποιο σκάνδαλο! Για να τον «κολλήσουν στον τοίχο» ή για να του δώσουν την ευκαιρία να «Χρυσώσει το χάπι»;
(…) Η νίκη επί των Παθών μας συνιστά την πρώτη και Ουσιαστικότερη Νίκη μας» και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όσους Διαχειρίζονται Δύναμη και Εξουσία, καθώς όπως υποστηρίζει και ο Πλούταρχος: «Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου αποκαλύπτεται, όταν κατέχει Δύναμη και Εξουσία. Αυτές φουντώνουν κάθε Πάθος και Φανερώνουν κάθε Κρυμμένο Ελάττωμα». Αλήθεια, πόσα παραδείγματα απληστίας δεν αποκάλυψε η σύγχρονη κρίση; (…)
Ποιος Έλληνας Πρωθυπουργός σας έρχεται στον Νου σεβαστοί αναγνώστες με το συγκεκριμένο Μήνυμα;
(…) Τη σημασία της Υποδειγματικής Ηγεσίας αναδεικνύει και η Ανατολική φιλοσοφία. Για τον Κομφούκιο ο Ηγέτης είναι ένα «Role Model» που δρα Υποδειγματικά, έχει Αυτοπειθαρχία και Στοχεύει στην Προσωπική του Βελτίωση. Αναφέρει σχετικά: «Το να Κυβερνάς σημαίνει να Βελτιώνεσαι. Αν δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα με το να βελτιώνεσαι, ποιος θα τολμήσει να μη βελτιώνεται;». Παράλληλα, ο ηγέτης κατέχει το «de» (αρετή), ένα είδος Ηθικής Ισχύος που του επιτρέπει να κυβερνά κατάλληλα και να έχει γύρω του συνεργάτες που του είναι πιστοί και αποτελεσματικοί. «Η αρετή», λέει ο Κομφούκιος, «δεν μένει μόνη της. Αυτός που την Ασκεί, θα έχει γείτονες» (…)
Λέμε εμείς: Το ίδιο ισχύει και με την «Απάτη». Δεν μένει μόνη της. Αυτός που την Ασκεί θα έχει γείτονες! Ασκούμενοι στην καθημερινή… Απάτη γινόμαστε… Μεγαλοαπατεώνες! Αυτό δεν σας έρχεται στον Νου σεβαστοί αναγνώστες;
(…) Στην κινεζική φιλοσοφία ο Ηγέτης χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από 5 αρετές: Ανθρωπισμό («ren»), Ηθικότητα («yi»), Ευπρέπεια («li»), Σοφία («zhi») και Αξιοπιστία («xin»)(…)
Και λέμε εμείς: Ό,τι ακριβώς έπραξαν και εδίδαξαν δια της Υποδειγματικής Ηγεσίας τους οι… πολυχρονεμένοι Ηγέτες μας: Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Σημίτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής και αφήνουμε στην κρίση σας τον σημερινό… Ηγέτη μας…
Το Συνέδριο και τα Μηνύματά του θα έπρεπε να απευθύνονται κυρίως στην Πολιτική Ηγεσία & Διακυβέρνηση της Ελλάδας, γιατί από εκεί ξεκινάει η δημιουργία του «Περιβάλλοντος» μέσα στο οποίο όλοι ζούμε και λειτουργούμε!
Θα έπρεπε επίσης, το Συνέδριο να κλείνει με την εξής Παρατήρηση-Υπόδειξη:
Να μην περιμένουμε αυτές οι Αρχές, οι Αρετές, το Ήθος και η Εντιμότητα να Υλοποιούνται στην Πράξη από Κυβερνήσεις και Πολυεθνικές, επειδή απλά, περιγράφονται ως… Μαθήματα στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ή σε απλά… κείμενα στα… ευχολόγια των «Αποστολών» των Εταιρειών!
Η Ζωή μας δίδαξε πως… αν η Εφαρμογή στην Πράξη του «Ήθους», της «Αρετής», της «Δικαιοσύνης» και της «Αξιοκρατίας» από την Πολιτική και την Επιχειρηματική Ηγεσία, δεν Συνδέεται με Αρνητικά Κίνητρα Επιβολής σοβαρών Κυρώσεων, όταν δεν εφαρμόζονται, και περιορίζονται σε ευχολόγια από τους… ίδιους τους… Ηγέτες μας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δούμε την «Ηγεσία & Διοίκηση» να ασκείται από την Πολιτεία και την Επιχείρηση με Ήθος, Εντιμότητα και Αρετή, ούτε βέβαια να ελπίζουμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες…
Κανένα από όλα αυτά τα πολύτιμα πετράδια-διδάγματα δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα!
* Ο Γρηγόρης Π. Πραστάκος είναι Πρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, Διευθυντής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (MBA International) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου.