Εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –όπως άλλωστε αναμενόταν– το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας για συμμετοχή των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA). Σήμερα όμως, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, λαμβάνει χώρα η μεγάλη μάχη της συμμετοχής της Ελλάδας στο νέο εργαλείο ποσοτικής χαλάρωσης.
Το αίτημα της έκτακτης προληπτικής χρηματοδότησης από τον ELA έγινε δεκτό χθες και θα ενεργοποιηθεί αν κριθεί αναγκαίο. Έχει διάρκεια 2 εβδομάδες, βάσει των σχετικών κανόνων, έως την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το ποσό που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν και σύμφωνα με πληροφορίες κινούταν στα 10 δισ. ευρώ με περιθώριο να αυξηθεί αν χρειαστεί. Το επιτόκιο είναι 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% που δανείζει η ΕΚΤ.
Επίσημο αίτημα υπέβαλλαν 3 τράπεζες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε η πρόσβαση στο μηχανισμό να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διεξάγει από χθες τις διαπραγματεύσεις στη Φρανκφούρτη. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται όμως σήμερα, το μεσημέρι μαζί με τις αποφάσεις για το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων.
Πληροφορίες ξένων μέσων έκαναν λόγο για πρόταση παροχής ρευστότητας 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και δύο. Σε αυτό το σενάριο το συνολικό ποσό μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ των 600 δισ. ευρώ – 1,1 τρισ. Ευρώ.
Το πιο «λεπτό» σημείο για την Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση είναι άλλο. Αν θα αποδειχθούν αληθείς οι φήμες ότι θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΕ. Η Ελλάδα δικαιούται 15 δισ. ευρώ και θεωρητικά είναι επιλέξιμη όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα με το μνημόνιο να ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου.