Διαβάστε μια ιστορία που μας ήλθε με e-mail:
“Ήταν τέλος Αυγούστου, κάναμε διακοπές οικογενειακές με φίλους σε παραθαλάσσιο γνωστό θέρετρο, και αποφασίσαμε να πάμε για «ψάρι»!
Πήγαμε σε μια κλασική ψαροταβέρνα και παραγγείλαμε τρία κιλά ψάρια από αυτά που ονομάζουμε «πρώτα» γιατί ήμασταν πολλοί.
Το Ζύγισμα έγινε μπροστά μας. Κάποιος από την παρέα πηγαίνει προς την τουαλέτα, περνώντας δίπλα από την κουζίνα, ακούει από ένα χώρο της κουζίνας έναν να λέει: «Έχε το νου σου στην Αλβανίδα να μη ξεχάσει να βγάλει τα μολύβια από τα ψάρια»! Ο φίλος της παρέας κάτι υποψιάστηκε και παρακολουθεί διακριτικά, τι συμβαίνει στην κουζίνα. Έκπληκτος, βλέπει την υπάλληλο στην κουζίνα, να τραβάει από το στόμα του κάθε ψαριού ένα μακρόσυρτο μολύβι. Τρέχει το λέει στην παρέα και όλοι μαζί μπουκάρουμε στην κουζίνα και βλέπουμε με τα μάτια μας ότι στο κάθε ψάρι που ήταν περίπου ένα κιλό το καθένα, υπήρχε μέσα του από ένα μολύβι, μολυβένιο, μήκους 10-12 πόντων που το καθένα ζύγιζε… από 500-600 γραμμάρια!
Το τι ακολούθησε ήταν ένας πανζουρλισμός. Σηκώθηκαν όλοι οι θαμώνες και παρά λίγο να λυντσάρουν τον Ταβερνιάρη ο οποίος κιτρίνισε και έχασε τη μιλιά του. Το προσωπικό να κοιτάζει σα χαμένο. Ανοίγουμε ένα ακαθάριστο ψάρι, ανοίγουμε και δεύτερο και στο τέλος όλα τα ακαθάριστα ψάρια, όλων των μεγεθών είχαν και από ένα μολυβένιο μολύβι μέσα τους, διαφόρων μεγεθών!
Φυσικά φύγαμε όλοι και κανένας δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Και επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα, τις επόμενες 6 ημέρες που μείναμε στην περιοχή, η ταβέρνα ήταν άδεια! Κάποιος ντόπιος μας είπε ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική στην περιοχή!
Λέτε να πληρώνουμε 50% περισσότερο το κιλό στις ψαροταβέρνες που τρώμε;
Μάλλον θα πρέπει να καθαρίζουν τα ψάρια μπροστά μας, από τώρα και στο εξής!
Και μια λεπτομέρεια: Μια μεσαία ψησταριά ή ψαράδικο με χωρητικότητα μόνον 100 ατόμων εισπράττει από €500.000 έως €1.000.000 το χρόνο! Το Κέρδος, είτε από το …ζύγι είτε με τα… μολύβια δεν μπορεί να είναι κάτω από το 50% των εισπράξεων. Αφορολόγητα! Είναι μια παρηγοριά αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε! Αν δεν πάνε καλά ο δουλειές στις Ασφάλειες, να το έχουμε υπόψη μας, να ανοίξουμε καμιά ψαροταβέρνα ή ψησταριά…