Πιέσεις στην ρευστότητα προς τον ιδιωτικό τομέα προκαλούν η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνακόλουθη μείωση των διαθέσιμων προς αναδανεισμό πόρων των τραπεζών. Επίσης περιοριστική επίδραση στην προσφορά άσκησε η αβεβαιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά την έκταση μελλοντικών περαιτέρω πιέσεων από τα δάνεια σε καθυστέρηση αναφέρεται στην Εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.
Ο προϋπολογισμός, κατατέθηκε όμως χωρίς την έγκριση της τρόικας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζητά νέα μέτρα τα οποία εμποδίζουν το «κλείσιμο» της συμφωνίας . Στηρίζεται σε ανάπτυξη 2,9% το 2015 που θα φέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, με σχεδόν μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και αύξηση των εσόδων κατά 1,4 δις ευρώ.
Στο κεφάλαιο για τις τράπεζες αναφέρεται ότι «ο εξορθολογισμός των χαρτοφυλακίων των τραπεζών μέσω της επικείμενης βελτίωσης της διαχείρισης των προβληματικών δανείων αλλά και της μείωσης του αποθέματος των δανείων αυτών, καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει, αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της προσφοράς πιστώσεων».
Επισημαίνεται επίσης ότι τα επιτόκια των νέων τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 σε ορισμένες κατηγορίες. Το μέσο επιτόκιο των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις υποχώρησε οριακά κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,34% το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων προς τα νοικοκυριά (ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα) σημείωσε αύξηση κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,93%.
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι αντίθετα με τα ονομαστικά επιτόκια, τα ex post πραγματικά επιτόκια των τραπεζικών δανείων κατέγραψαν πτώση, σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, λόγω της επιβράδυνσης της πτώσης των τιμών. Ειδικότερα, το πραγματικό επιτόκιο των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 73 μονάδες βάσης, στο 6,45% το Σεπτέμβριο του 2014 και το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων προς τα νοικοκυριά κατά 41 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 4,93%.
Για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να είναι σύντομα εφικτή η ενεργή συμμετοχή των τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας και η απάντηση στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα, περιλαμβανομένων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς το σκοπό αυτό, πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και η κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος με τις αντίστοιχες ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα και με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, αναμένεται να ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης, µεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας που έχει χορηγήσει την πίστωση. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η επιλογή της καταλληλότερης, κατά περίπτωση, λύσης με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων και την ενίσχυση κατ’επέκταση της δυνατότητάς τους για συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί και να συντονίζει εντός του 2015 όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε όρους ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία» επισημαίνεται στην εισηγητική.