Αν νομίζεις πως μόνο η χρήση υπολογιστή αρκεί, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος!
Η ψηφιακή εξέλιξη των τελευταίων ετών εισβάλλει στη ζωή μας με τέτοιο ρυθμό που ένα επίτευγμα (π.χ. μια νέα ανακάλυψη, μία τεχνολογική εξέλιξη, ένα νέο ψηφιακό προϊόν) που κάποτε χρειαζόταν χρόνια ολόκληρα για να γίνει απαραίτητο και απόλυτα χρήσιμο στην καθημερινότητά μας, σήμερα μπορεί να θέλει από λίγες ημέρες ως ελάχιστα λεπτά.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο μέσος ενήλικας στη Μ. Βρετανία περνάει περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα δικτύωσης και επικοινωνίας απ’ ότι κοιμάται. Και το φαινόμενο δεν είναι μόνο αγγλοσαξωνικό. Στην Κίνα οι χρήστες του διαδικτύου… ζουν έξι ημέρες την εβδομάδα στον πραγματικό κόσμο και μία στον ψηφιακό.
Η ψηφιακή επανάσταση άλλαξε τις τελευταίες δύο δεκαετίες δραματικά τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι επιχειρήσεις με τους ιδιώτες και οι εταιρείες οφείλουν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή. Για παράδειγμα, μία εταιρεία, άσχετα με το πόσο μεγάλη ή αναγνωρισμένη είναι, κινδυνεύει να μείνει πίσω και να χάσει σε πωλήσεις και κέρδη, στην περίπτωση που αγνοήσει τις συνεχώς αυξανόμενες και εξελισσόμενες ανάγκες του «ψηφιακού καταναλωτή».
Αυτό ισχύει , βέβαια, για όλους τους επαγγελματίες.
Στην ψηφιακή εποχή, μία μικρή επιχείρηση ή ακόμη και ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες αγορές και σε μία «ατελείωτη» δεξαμενή δυνητικών πελατών, μέσω διαδικτύου. Επίσης, καινοτόμες ιδέες μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν άμεσα για τη διάθεση ενός νέου προϊόντος.
Τα πράγματα είναι απλά: Ο επαγγελματίας που σνομπάρει τα social media και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας μένει πίσω, ενώ αυτός που εκμεταλλεύεται τις απεριόριστες δυνατότητες των τεχνολογικών επιτευγμάτων, αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα και εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.
Δεν χρειάζεται να έχεις την πιο καινοτόμο ιδέα στον κόσμο, ούτε να… μπλέξεις με αλγόριθμους και άλλα «ακαταλαβίστικα» της ψηφιακής εποχής για να εντυπωσιάσεις τους γύρω σου, καθώς κινδυνεύεις να χάσεις την ουσία.
Οι κανόνες για τη δημιουργία και διατήρηση μίας ωφέλιμης σχέσης με την τεχνολογία είναι απλοί:
Εύρεση εργασίας
Παλιότερα υπήρχαν οι αγγελίες στις εφημερίδες, ενώ η τεχνολογική εξέλιξη έφερε τους εξειδικευμένους ιστότοπους που λειτουργούν ως ψηφιακά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Σήμερα, αυτό που κυριαρχεί είναι το LinkedIn. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει τη δυνατότητα στα εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη του να αναζητήσουν εργασία ανά την υφήλιο, να ενημερωθούν για σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, να βελτιώσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και πάνω απ’ όλα να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες. Φτιάξε το δικό σου προφίλ και προσπάθησε να «πουλήσεις» τον εαυτό σου.
Προσωπική βελτίωση
Μέσω του διαδικτύου ο σύγχρονος επαγγελματίας ενημερώνεται διαρκώς για τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο του, όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Μη διστάζεις να συμμετέχεις σε διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και εγγράψου στα μεγαλύτερα διεθνή και εγχώρια portal του κλάδου σου για να λαμβάνεις καθημερινά newsletter. Έτσι θα μπορείς να βρίσκεσαι διαρκώς σε επαφή με την επικαιρότητα, παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική σου εξέλιξη.
Πωλήσεις
Δημιούργησε τη δική σου ιστοσελίδα και ενημέρωσε τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι επαγγελματικά (πελάτες, προμηθευτές, συναδέλφους, ασθενείς κ.λπ.). Παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά σου και ενημέρωνε σε κάθε ευκαιρία για οτιδήποτε καινούργιο έχεις να προσφέρεις. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν είσαι ευρέως γνωστός, φρόντισε να βελτιώσεις την ιστοσελίδα σου για να ανέβεις στις επιλογές των μηχανών αναζήτησης. Όσο πιο ψηλά εμφανίζεται στις αναζητήσεις των καταναλωτών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πραγματοποιήσεις μία πώληση.
Οργάνωση
Όσο και αν προχωράει η τεχνολογία, κάποιες αρχές παραμένουν σταθερές. Όπως το ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Οργάνωσε τη δουλειά σου μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας κάποια από τις πολλές εφαρμογές του είδους. Από το Evernote και το Dropbox, μέχρι τις εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τους καρπούς του «cloud computing», μπορείς να αποθηκεύσεις, να διαχειριστείς και να επεξεργαστείς δεδομένα ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά και μάλιστα όχι μόνο στο γραφείο αλλά όπου και αν βρίσκεσαι.