Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27/28 Ιουνίου 2013, όπου στην ημερήσια διάταξη υπήρχε ως θέμα η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πλαίσιο επενδυτικών κεφαλαίων, με την μορφή Πρότασης Κανονισμού «σχετικά με τα Ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια».
Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι η παροχή κεφαλαίου μεγάλης χρονικής διάρκειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν υλικά περιουσιακά στοιχεία (όπως η υποδομή ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, η στέγαση και οι τεχνολογίες οι σχετικές με την αλλαγή του κλίματος και την οικολογική καινοτομία), καθώς και άυλα περιουσιακά στοιχεία (όπως η εκπαίδευση και η έρευνα και ανάπτυξη) που προάγουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Παραδοσιακά, οι εταιρείες για τις ανωτέρω επενδύσεις εξεύρισκαν πόρους είτε από τις χρηματιστηριακές αγορές είτε από την τραπεζική χρηματοδότηση. Σήμερα, μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πόρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση λόγω της μικρής παρουσίας ή απουσίας των επενδυτών από τις χρηματαγορές αλλά και της σφιχτής πιστωτικής πολιτικής που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης υπάρχει έλλειψη σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για επενδυτές (ιδιώτες, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) που επιθυμούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα προκειμένου να έχουν ένα σταθερό εισόδημα.
Η Πρόταση Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ΕΜEΚ) έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, που έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και επιθυμούν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον με ισχυρούς και ευέλικτους κανόνες προϊόντος, καθώς και ικανούς-αξιόπιστους διαχειριστές αυτών, ενώ παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη βασικών ευρωπαϊκών υποδομών. Το ΕΜΕΚ παρέχει ευκαιρίες στους επενδυτές, με σκοπό τη διαφοροποίηση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων. Τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία το προτεινόμενο ΕΜΕΚ δύναται να επενδύσει είναι οι εναλλακτικές επενδύσεις και επομένως, έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τις πιο παραδοσιακές επενδύσεις (εισηγμένες μετοχές και τίτλοι, μερίδια ΟΣΕΚΑ) που κατέχονται από πολλούς επενδυτές.
Σημειώνεται ότι οι πρόσφατα ψηφισμένοι Κανονισμοί για τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (EuVECA) και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (EuSEF), μαζί με τα ΕΜΕΚ, θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο τα EuVECA και EuSEF στοχεύουν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια και επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου.
Η πρόταση για τα ΕΜΕΚ ακολουθεί μια ευρύτερη προσέγγιση σε σχέση μετά προαναφερθέντα «επενδυτικά εργαλεία» και στοχεύει σε ευρύ φάσμα μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα, αποβλέπει να δημιουργήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο που απευθύνεται και σε ιδιώτες επενδυτές.
Όλα τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία στα οποία το ΕΜΕΚ επιτρέπεται να επενδύσει, εμπίπτουν στην κατηγορία των «εναλλακτικών επενδύσεων». Συνεπώς, η διαχείριση των ΕΜΕΚ θα πραγματοποιείται από τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) που διαχειρίζονται και διαθέτουν στην αγορά τα κεφάλαιά τους, οι οποίοι είναι δεόντως εξουσιοδοτημένοι να διαχειρίζονται και να προωθούν εμπορικά εναλλακτικές επενδύσεις. Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο πλαίσιο των ΕΜΕΚ θα βασιστεί στη σχετική Οδηγία 2011/61/ΕΕ, η οποία έχει ενσωματωθεί πρόσφατα στην ελληνική έννομη τάξη με τον ν.4209/2013 (Α΄253).