Άμεσο πωλητήριο κρατικών τραπεζών αλλά και πίεση για συγχωνεύσεις μεταξύ των εμπορικών ιδρυμάτων είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της κυβέρνησης που ολοκληρώνει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας. Κλιμάκια έχουν προγραμματίσει… αθόρυβες επαφές με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.
Την Πέμπτη καταφτάνουν οι επικεφαλής της τρόικα περιμένοντας να ακούσουν πώς θα νεκρανασταθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των κινήσεων που θέλουν να γίνουν άμεσα είναι πέραν μεγάλων ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ, ΟΑΠΑΠ, ενεργειακές ΔΕΚΟ) και κρατικές τράπεζες.
Έντονη είναι όμως η κινητικότητα και στον ιδιωτικό τομέα. Η επιβεβαίωση από πλευράς Εθνικής ότι συζητά με την Credit Agricole για την Εμπορική είναι μόνο μία πλευρά του πάζλ των ανακατατάξεων που ξεδιπλώνονται στον τραπεζικό κλάδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Alpha Bank διατηρεί επαφή με την Credit Agricole για το ίδιο ζήτημα.
Η Εμπορική με ανακοίνωσή της «επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικούς οργανισμούς στην Ελλάδα καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές» προσθέτοντας ότι πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Και εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Η Εθνική παραδέχθηκε επίσης ότι «υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο».
Το ράλυ συγχωνεύσεων όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που επιβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) Παναγιώτης Θωμόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναθεωρούν επί το θετικότερο τις σχέσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Για το άμεσο μέλλον ο κ. Θωμόπουλος, έκανε λόγο για καθυστέρηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες. Εκτίμησε ότι οι πιέσεις δεν πρόκειται να αρθούν πριν από τη διετία 2013- 2014 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.