Είπε στέλεχος μεγάλης Τράπεζας σε συνεργάτη του «Επιστημονικού Μάρκετινγκ» ότι ο «Ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο» τακτικού Εισοδήματος Εξωτερικού στο οποίο είχε Επενδύσει, ότι έτρεχε στο 5.82, εννοώντας το ως επιτόκιο, ενώ το 5.82 ήταν η Αξία του Μεριδίου του συγκεκριμένου Αμοιβαίου Κεφαλαίου!!
Δηλαδή ο κοσμάκης νομίζει πώς Επενδύει σε Σταθερά Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, πολύ χαμηλού Επενδυτικού Ρίσκου, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι υψηλού Ρίσκου μέχρι 30%! όσον αφορά την εγγύηση των Κεφαλαίων τους. Τα συγκεκριμένα «Δομημένα Ομόλογα» προς το παρόν δεν είναι διαπραγματεύσιμα… δηλαδή, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα… γιατί δεν έχουν ημερομηνία λήξης αφενός και αφετέρου δεν τα αγοράζει κανένας… Άν κάποιο ή ο μη γέννητο, κάποια Ταμεία, ή αν ο κόσμος το πάρει είδηση και ζητήσουν να ρευστοποιήσουν τις Οικονομίες τους, που είναι Επενδυμένες στα «Δομημένα Ομόλογα» πώς θα τα πληρώσουν οι Τράπεζες;
Τα γεγονότα θυμίζουν την περίπτωση της τότε ΝΝ, σημερινή ING, η οποία το 1998, πούλησε τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαιά που είχε Πουλήσει στους Πελάτες της, στη JPMorgan, προς 85 δις δραχμές, ενώ η αξία τους ήταν 100 δις δραχμές, αναγκάζοντας τους Επενδυτές Πελάτες της να γράψουν σε μια ημέρα ζημία 6.5% στα λεφτά τους. Ο λόγος που το έκανε ήταν η Οικονομική κρίση της Ρωσίας, η οποία επηρέασε τις τιμές των Ομολόγων, και δεν υπήρχε δευτερογενής αγορά στην Ελλάδα. Έτσι αποφάσισε να μοιράσει τη ζημία στους Πελάτες της Επενδυτές, και να γλιτώσει η ίδια την απορρόφηση μιας πολύ μεγαλύτερης ζημιάς.
Η JPMorgan, με την πράξη αυτή κέρδισε δύο φορές!
Αγόρασε Ομόλογα αξίας 100 δις δρχ προς 85 δις και μετά την υποτίμηση της δρχ, τα πούλησε 120 δις δρχ. κερδίζοντας 35 δις δρχ, έτσι γιατί κάποιο… πουλάκι της σφύριξε στο αυτί ότι έπεται η υποτίμηση της δραχμούλας.
Τότε η κόρη ενός υπουργού εργάζονταν στη JPMorgan.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡ/ΣΗΣ;XA,XA.