Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), Μιχαήλ Βλασταράκος, σχολιάζει τα μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο:
Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Ως πρόεδρος του Π.Ι.Σ. θεωρώ ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο θα είναι επώδυνα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας.
Οφείλω όμως να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:
Η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, μπορεί να ενισχύει εν μέρει τους προϋπολογισμούς τους, αλλά δυσχεραίνει την περίθαλψη των πολιτών.
Με τη διατήρηση του καταστροφικού μέτρου του claw back σε ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές και άλλες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για άλλα τρία χρόνια, μπαίνει ουσιαστικά «ταφόπλακα» σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας και μειώνονται οι θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερες.
Με τη μείωση της τιμής των γενόσημων φαρμάκων και τη συνταγογράφηση αποκλειστικά και μόνο βάσει της δραστικής ουσίας, καταβαραθρώνεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Παράλληλα η μείωση της ασφαλιστικής τιμής των γενόσημων φαρμάκων θα φέρει επιβάρυνση στις τσέπες των ασφαλισμένων με την πληρωμή της διαφοράς για το φάρμακο που λαμβάνουν.
Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα έχουν επιπτώσεις στους ασθενείς, τους εργαζόμενους και μακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία.
Ο Υπουργός Υγείας, χωρίς να αμφισβητώ τις καλές του προθέσεις, θα πρέπει να αφήσει τις διακηρύξεις, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και να πάψει να αναλίσκεται σε μη ρεαλιστικούς στόχους. Στην παρούσα φάση πρέπει να συνεργαστεί με τους θεσμικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την καλλίτερη διαχείριση του μικρού και σφιχτού προϋπολογισμού της υγείας. Ο Π.Ι.Σ. έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και αναμένει πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν πρέπει να συνεχιστεί η αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας. Οι μονάδες ΠΦΥ θα πρέπει να οργανωθούν σωστά για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου, απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων. Οπωσδήποτε δεν μπορεί να βασιστεί σε ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από συμβούλους – επιλογές κλειστών κύκλων.
Θα πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τη σύγχρονη Ιατρική Νομοθεσία, που εδώ και καιρό έχει καταθέσει ο Π.Ι.Σ. στο Υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου παρά την υπόσχεσή της να ενεργήσει άμεσα, περιορίζεται σε ανακοινώσεις.
Υπάρχει αδυναμία οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας δεν δρομολογείται η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος μεταξύ των υπηρεσιών και της κεντρικής Διοίκησης.
Ακόμη, δεν έχει προχωρήσει ο εξορθολογισμός των δαπανών μέσα από real-time παρακολούθηση. Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης καθυστερούν να εφαρμοστούν.
Οι Έλληνες ιατροί μεταναστεύουν, τα ιατρεία και τα εργαστήρια κλείνουν, αδυνατώντας να επιβιώσουν και οι παροχές υπηρεσιών υγείας είναι ποιοτικά υποβαθμισμένες.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα παρουσιάσει ανοικτά τους στόχους του και τις προτάσεις του για την περίθαλψη, με σεβασμό στον πολίτη και τον Έλληνα ιατρό. Η νηφαλιότητα και η ενότητα χαρακτηρίζουν τη στάση μας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα συγκρουστούμε δυναμικά με παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Στόχος μας είναι να υπερκεράσουμε τα εμπόδια, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
Σήμερα η συνεργασία Υπουργείου Υγείας, όλων των Επιστημονικών φορέων, Επαγγελματικών Συλλόγων και των Συλλόγων Ασθενών, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Τώρα χρειάζεται να ενεργήσουμε όλοι, ρεαλιστικά, μακριά από δογματικές και αγκυλωμένες αντιλήψεις, γιατί η κοινωνία βρίσκεται στη πιο δύσκολη θέση που έχει βρεθεί ποτέ.