Εξυγίανση δε σημαίνει να έχεις τα Αποθεματικά σου τακτοποιημένα ούτε η πληρωμή των Αποζημιώσεων στην ώρα τους να θεωρείται «προσόν» που θα πρέπει να το διατυμπανίζεις!
Εξυγίανση σημαίνει να μη σταματάς ποτέ να εξετάζεις τα Συμφέροντα του Πελάτη και να μην ξεφεύγεις ποτέ από τη Φιλοσοφία που καθιέρωσε η Morax με τα Σεμινάριά της πριν από 28 χρόνια:
«Τα Κέρδη των Εταιρειών πρέπει να περνάνε μέσα από τα Συμφέροντα του Πελάτη»!
Εκεί που δεν το περιμέναμε εμφανίστηκε μια σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΜΑ, που αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ουσιαστική συμβολή των Διαμεσολαβούντων παίρνει πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου, μιας και η Ένωση δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα να κάνει κάτι παρόμοιο.
Η πρόταση του ΣΕΜΑ αναφέρεται στη Δομή της Παρουσίασης των Συμβολαίων Ασφάλισης Περιουσίας και προτείνει ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα Κοινά Χαρακτηριστικά, τα οποία θα διευκολύνουν τόσο τους ίδιους όσο και τους Πελάτες τους, όταν θα έρθει η ώρα να τα συγκρίνουν προκειμένου να προσφέρουν στους Πελάτες τους το πλέον κατάλληλο Συμβόλαιο.
Η ανακοίνωση του ΣΕΜΑ έχει ως εξής:
Τη δημιουργία ενιαίας-πρότυπης Σύμβασης Περιουσίας δρομολογεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου ασφάλισης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσα από το νέο τύπο σύμβασης ο ΣΕΜΑ επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει σήμερα ο ασφαλισμένος στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, να βελτιώσει τους όρους ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων, να αναβαθμίσει την εικόνα του μεσίτη ασφαλίσεων και τη μεσιτική εργασία, αλλά και να μειώσει το διαχειριστικό κόστος, όπως και τον κίνδυνο λάθους ή παράλειψης κατά τη διαδικασία ασφάλισης.
Στην πράξη οι ασφαλίσεις Περιουσίας με τη νέα-πρότυπη Σύμβαση θα στηρίζονται σε κοινούς όρους, ώστε ο μεσίτης ασφαλίσεων να μη χάνει χρόνο να ελέγχει τους διαφορετικούς όρους κάθε εταιρείας και ο ασφαλισμένος να μπορεί να γνωρίζει με απόλυτα σαφή τρόπο τις προϋποθέσεις ασφάλισής του. Όσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δε θα συγκρίνονται ως προς τους όρους των συμβάσεών τους, αλλά ως προς την πολιτική τους σχετικά με την ανάληψη κινδύνων, την αξιολογημένη οικονομική τους φερεγγυότητα, τα ασφάλιστρα και, τέλος, το επίπεδο εξυπηρέτησης έναντι των ασφαλισμένων πελατών τους, καθώς και των συνεργατών τους.
Η υπό διαμόρφωση σύμβαση, πέραν του ότι θα έχει ενιαία μορφή, καθώς και ενιαίες καλύψεις, θα προβλέπει τη σύνταξή της σε δύο γλώσσες -Ελληνικά και Αγγλικά-, θα διαχωρίζει επαρκώς τα αντικείμενα και τους κινδύνους ασφάλισης και θα είναι χρηστική για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Για τη δημιουργία της πρότυπης Σύμβασης Περιουσίας ο ΣΕΜΑ βασίστηκε στο μοντέλο που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί επιτυχώς η Ολλανδία, όπου μάλιστα η σχετική σύμβαση κωδικοποιήθηκε στη νομοθεσία της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΜΑ καταβάλλει προσπάθεια ώστε τον Οκτώβριο επί της προτεινόμενης Σύμβασης να διατυπώσουν τις απόψεις τους όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -νομικοί, τεχνικοί, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικές και αντασφαλιστές εταιρείες- και το Νοέμβριο η πρότασή του να παρουσιαστεί στην τελική της μορφή, προκειμένου η χρήση της να αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Το I.D. εκφράζει τα θερμά του Συγχαρητήρια στον ΣΕΜΑ και στα Άτομα που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο Έργο.
Τέτοιες ειδήσεις θέλουμε να δημοσιεύουμε και να μοιραζόμαστε τη χαρά που πάντα φέρνει η «Βελτίωση» και η «Αναβάθμιση» του Ιερού Θεσμού της Ασφάλισης!
ΜΠΡΑΒΟ!~! ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ Ή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
Ή
Αγαπητό ID,
Θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας, ότι ο ΣΕΜΑ αρκετά χρόνια τώρα επι προεδρίας Σ. Ξηρογιαννόπουλου και εντονότερα επι Λάμπρου Κόκκινου, έθεσε το θέμα της εφαρμογής σε όλη της αγορά της ενιαίας σύμβασης γενικών όρων αλλά και ενιαίων κωδικοποιημένων ειδικών όρων, τόσο στο ΔΣ της ΕΑΕΕ και προσωπικά στον τότε πρόεδρο Δ. Παλαιολόγο, όσο και στην τεχνική επιτροπή πυρός σε ειδική συνάντηση που έγινε με τους τεχνικούς διευθυντές της ΕΑΕΕ στην Αίγλη του Ζαπείου.
Στο θέμα που αποτελεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα προκύπτει κυρίως απο τις συνασφαλίσεις, διότι η διατύπωση των γενικών όρων και ειδικών όρων του συμβολαίου των ηγετών ασφαλιστών, αλλά και των υπολοίπων συνασφαλιστών διαφέρει ή διαφοροποιείται πολλές φορές σε αρκετά σημεία, πράγμα που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για τους ασφαλισμένους μεγάλους πελάτες, αλλά και τους Μεσίτες ασφαλίσεων που ενεργούν για λογαριασμό τους.
Η ενιαία λοιπόν σύμβαση και οι όροι της(γενικοί και ειδικοί) που βεβαίως δεν θα εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά κατά περίπτωση και με βάση την συμφωνία, θα “λύσει” κυριολεκτικά τα χέρια όλων των εμπλεκομένων στην ασφάλιση που είναι οι undrewriters των ασφαλιστικών εταιριών, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, οι πραγματογνώμονες, οι νομικοί σύμβουλοι κλπ.
Επίσης έχει τεθεί το θέμα καταγραφής σε data αρχείου ζημιών, για μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους ώστε να υπάρχει ενιαία πληροφόρηση και ιστορικό ζημιών προσβάσιμη για τους εξουσιοδοτημένους ενδιαφερόμενους ασφαλιστές και Μεσίτες για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις και να βελτιωθεί τόσο η υποδομή των εγκατεστημένων κινδύνων όσο και η ασφαλιστική συνείδηση των μεγάλων πελατών που αντιμετωπίζουν συχνές ή μεγάλες ζημιές
Δυστυχώς όμως οι Μεσίτες δεν εισακούονται, για λόγους που θα μπορούσαν μεν να γίνουν κατανοητοί απο τους Μεσίτες, για όσους ασφαλιστές έχουν αντίθετη άποψη, επι της ουσίας όμως η αδράνεια αυτή δεν βοηθά στην βελτίωση των κανόνων και τον εξορθολογισμό τους με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αγοράς, που δυστυχώς ε’ίναι πολύ πίσω σε υποδομή ,πληροφόρηση και εναίους κανόνες, όπως ισχύουν απο χρόνια στην αγορά του Λονδίνου αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα πολλοί μεγάλοι πελάτες που δραστηριοποιούνται ή επεκτείνονται σε αγορές εκτός Ελλάδος, ήδη ασφαλίζονται με τέτοια σύγχρονα “κατα παντός κινδύνου” συμβόλαια διατυπωμένα με σύγχρονους όρους, σε ξένες εταιρίες εκτός Ελλάδος παρακάμπτοντας τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες αφού πλέον το νόμισμα είναι ενιαίο.
Δυστυχώς το φαινόμενο του “αφελληνισμού” όπως λέγεται των ελληνικών εταιριών προέρχεται αρκετές φορές απο τους ίδιους τους ασφαλιστές και απο την αδράνεια των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων τους να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών και να αλλάξουν σε πιο σύγχρονες κατευθύνσεις προς όφελος της πολύπαθης ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς μας
Με εκτίμηση
Νικολάκος Γιώργος
Μεσίτης Ασφαλίσεων – Μέλος ΔΣ ΣΕΜΑ