Σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος ασφάλισης των ναυτιλιακών εταιρειών που διασχίζουν το στενό Bab el-Mandeb, μεταφέροντας καθημερινά σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, ενδέχεται να έχει το πολεμικό κλίμα στην Υεμένη.
Το στενό Bab el-Mandeb (Πύλη των Δακρύων στα αραβικά) συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ναυτιλιακό ενεργειακό πέρασμα στον κόσμο, ενώ το πλάτος του περιορίζεται στα 18 μίλια στο στενότερο σημείο του.
Οι εχθροπραξίες έχουν ήδη οδηγήσει σε άνοδο την παραπαίουσα τους τελευταίους μήνες τιμή του πετρελαίου (+6% την περασμένη Πέμπτη), καθώς η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη κατά των ανταρτών Houthi, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και στοχεύουν στην απομάκρυνση του προέδρου της Υεμένης.
Στελέχη της ναυτιλιακής και ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η αναστάτωση που προκαλείται στις θαλάσσιες μεταφορές θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της ναυτασφάλισης. «Αν ένα πλοίο δεχτεί επίθεση ή υποστεί ζημιές αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Κανείς δεν θέλει να κάνει την αρχή όμως όλοι παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις», σημειώνει στο Reuters κορυφαίος παράγοντες της ναυτασφάλισης.
Αν κλείσει έστω για λίγο το στενό Bab el-Mandeb λόγω των κινδύνων, αυτό πρακτικά θα προκαλέσει τον αποκλεισμό δύο πολύ σημαντικών ενεργειακών διαδρόμων: της διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Ερυθράς Θάλασσας-Μεσογείου (SUMED).
“Αν κλιμακωθεί η ένταση στην Υεμένη και κλείσει το στενό Bab el-Mandeb, τα τάνκερς από τον Περσικό Κόλπο δεν θα μπορούν να φτάσουν ούτε στη διώρυγα του Σουέζ ούτε στον αγωγό SUMED, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν το γύρο της Αφρικής, δηλαδή 40 ημέρες ταξίδι», υπογραμμίζει η ειδική του κλάδου Natasha Boyden της MLV & Co.
Εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων η Υεμένη έχει μπει στη λίστα με τις περιοχές που δεν κλείνουν νέες δουλειές. Αντιθέτως, όλοι κοιτούν πως θα εγκαταλείψουν τη χώρα και να εξυπηρετήσουν του υφιστάμενους πελάτες που εγκαταλείπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», σημειώνει ο Smita Malik της Clements Worldwide. «Είναι σαν να θέλεις να ασφαλίσεις το σπίτι σου ενώ φλέγεται».