Ένας – ένας «θεσμός» από τους οποίους άμεσα ή έμμεσα εξαρτάται το προχώρημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εγκαταλείπει την κυβέρνηση, θέτοντας πλέον ζήτημα «βιωσιμότητάς» της.
Ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα της δεν φαίνεται πως μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένη η κυβέρνηση στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού. Γι’ αυτό και συγκλήθηκε χθες η ολομέλεια της υπό τον πρόεδρο της και Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον ακούσει να μιλά γενικόλογα -μεταξύ άλλων – και για τα επερχόμενα μέτρα για τις συντάξεις.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα πως είναι «εθνική ανάγκη» να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, την ίδια στιγμή που ο ίδιος έχει μιλήσει δημοσίως για χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους πρώην υψηλόμισθους.
Προχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην αντιπροσωπεία του «κουαρτέτου», Ντέκλαν Κοστέλο, εξέφρασε τη διαφωνία του για την πρόταση της κυβέρνησης περί αύξησης των εργοδοτικών εισφορών σαν «ισοδύναμο» στις άγριες περικοπές στις συντάξεις που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές και προσδιόρισε τη χρονική στιγμή της θέσπισης των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στις «αρχές 2016», δίνοντας έτσι παράταση τουλάχιστον ενός ακόμη μήνα στην κυβέρνηση.
Την ίδια μέρα, η ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή με την οποία αρνιόταν να συμμετάσχει σε ένα «προσχηματικό» κοινωνικό διάλογο για το νέο Ασφαλιστικό, ο οποίος μάλιστα οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων. Παρόμοιες αρνητικές τάσεις σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), επικεντρώνοντας όμως τις διαφωνίες τους στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Εξάλλου, το περασμένο Σαββάτο κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα από όσα εκπροσωπήθηκαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε μία Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για το Ασφαλιστικό.