Σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το ράλυ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων που ξεπέρασαν το όριο του 8% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και Κομισιόν προέβησαν σε δηλώσεις και πράξεις στήριξης, οι οποίες όμως έχουν… αντάλλαγμα, άμεσα ή έμμεσα, και αυτό το αντάλλαγμα λέγεται επιτήρηση.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, βάσει προτάσεως της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του Ευρωσυστήματος και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών νομικών πράξεων, να προσαρμόσει τις περικοπές σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής κυβέρνησης εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων». Ουσιαστικά περιορίζει το «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% αυξάνοντας έτσι κατά 12- 15 δισ. ευρώ τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από το ευρωσύστημα (σημ.: μέχρι στιγμής έχουν πάρει πάνω από 40 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος αναφέρει και ότι «η απόφαση υπόκειται στην εκπλήρωση των όρων σε ισχύ για την αναστολή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης». Δηλαδή στην υποχρέωση της Ελλάδας να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Η απόφαση δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί ως μια αντίδραση στην πρόσφατη αναταραχή στην αγορά, αναφέρει αλλά «αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία κατά το 2013».
Και αν η ΕΚΤ δήλωσε… έμπρακτα την στήριξή της, η Κομισιόν παρενέβη λεκτικά. Ο νέος Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο» και «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο απαιτείται για να διασφαλιστούν αποδεκτοί όροι χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος, και να διευκολυνθεί η επιστροφή στην πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».
Επισημαίνει όμως και ότι «προς το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτήσει τη συμφωνία επί ολοκληρωμένης δέσμης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Θα καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά τον καθησυχασμό των δανειστών και των χρηματοπιστωτικών αγορών για την ισχυρή δέσμευση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος».
Η Κυβέρνηση, μέσω του κ. Χαρδούβελη αποκρίθηκε. Κατά την εισήγησή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε φυσικά τις προοπτικές της». Πρόσθεσε ότι «όσοι παρακολουθούν τις διεθνείς αγορές, γνωρίζουν ότι αυτές είναι πολλές φορές νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», και δεσμεύθηκε ότι «η χώρα θα ολοκληρώσει ομαλά το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, που εκτελεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές της».
Ανέφερε ότι «η χώρα έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της. Στην προσπάθεια αυτή μας στηρίζει και η ΕΚΤ». Είμαι σίγουρος είπε «ότι θα τα καταφέρουμε και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».